Luik heeft een overvloed aan tweedehandswinkels; vooral kleding wordt op deze manier een tweede of zelfs wel derde, vierde leven gegund. Ook tweedehands smartphones, boeken, huisdecoratie, meubels en electronische apparatuur zijn vrij makkelijk op de kop te tikken in de vele zijstraten van het centrum. Buiten het centrum is het aanbod wellicht nog groter, maar gezien de ruimte hier beperken we ons tot wat voorbeelden in de binnenstad….

Kleding en accessoires

Het aanbod is groot en divers; buiten praktische tweedehandswinkels (veel liggen er in Rue Féronstrée), vind je eveneens kleurrijke vintagezaakjes en boetieks waar je terecht kunt voor tweedehands merkkleding. Een kleine greep uit een groot aanbod:

 • Terre: een ruim aanbod spotgoedkope tweedehandskleding in drie volgestouwde winkels in het centrum van de stad. En Féronstree 12 (Quartier Historique), Rue Puits-en-Sock 60 (Outremeuse) en Rue Saint-Gilles 88. Maakt onderdeel uit van een liefdadigheidsinstantie.
 • La Pharmacie: kleurrijke kleding uit met name de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren, vintage dus!
 • Divintage: kijk je ogen uit in deze volgepropte vintage-winkel van formaat. Met regelmaat bijzondere acties. Rue Souverain Pont 18
 • Lulu Store: hippe tweedehandskleding die wel wat mag kosten, zonder te overdrijven. Naast wat duurdere merkkleding ook genoeg prijspakkers. Rue Saint-Remy 17.
 • Bloops: leuke, frisse tweedehandskleding voor kids en toekomstige moeders. Rue Saint-Remy 14B
 • La Gerabotte: Alleen al voor het imposante interieur de moeite waard om te bezoeken. Een zeer stijlvolle tweedehandswinkel met naast dure merkkleding en accessoires ook een ruime keuze wat goedkoper spul. Heel aardig winkelpersoneel (nee, het zijn geen bekenden). Boulevard d’Avroy 18
 Boeken/CD’s en aanverwanten

Op het gebied van tweedhandsboeken heeft Luik een winkel die al jaren als een waar instituut wordt geprezen. Voor wat betreft geluidsdragers heeft de stad eveneens zo’n boegbeeld dat van generatie op generatie wordt vereerd door muziekminnend Luik. Ze bevinden zich op een steenworp afstand van elkaar in het altijd gemoedelijke Outremeuse (natuurlijk prima te combineren met een bezoekje aan de brocante op vrijdagochtend).

 • A l’enseigne du Commissaire Maigret: een geweldig pand, aantrekkelijke etalages, een hulpvaardige verkoper en bovenal een enorm aanbod goed geconserveerde tweedehandsboeken. Boulevard de la Constitution 3.
 • Carnaby Records: dé tweedehands cd- en platenwinkel van Luik. Platen? Ja, dat heb je goed gehoord. Een heerlijke stoffige winkel uit lang vervlogen tijden met een fikse verzameling rock- en popmuziek uit de afgelopen vijftig jaar. Niet alleen qua muziekdragers maar ook qua parate kennis zeer uitgebreid! Place Saint-Pholien 5
 • Joseph Garweg: in tegenstelling tot bovenstaande winkels is Joseph Garweg geen instituut, maar wél zeker het noemen waard. Een gezellig rommelig boekenwinkeltje in de historische buurt, alwaar je voor vrijwel niks een vergeelde paperback, magazine of ansichtkaart kunt kopen. Mocht je helemaal niks te makken hebben, mag je altijd voor een vrijwillige bijdrage -of zelfs niks- een boek buiten op de vensterbank uitzoeken. Zo zien we het graag! Rue Hors-Château 16.
Huishoudelijke apparaten, meubels en cadeaus

Zoals gezegd liggen er meerdere depots in en om Luik heen waar je terecht kunt voor tweedehands spullen. Mocht je geinteresseerd zijn, helpen we je graag verder. Wij beperken ons tot de volgende twee winkels, net buiten het directe stadscentrum.

 • R-Shop City: een gloednieuwe winkel aan de kaai langs de Maas. Hier wordt eigenlijk vrijwel alles wat goed te recycleren valt, gerecycleerd. Meubels, speelgoed, boeken, electrische aparatuur (met garantie), een ware grot van Ali Baba… Quai St-Léonard 79.
 • Vintage Addict: Bijna het extreem tegenovergestelde van bovenstaande winkel. Hier vind je veelgevraagd design uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Heel mooi spul, voor een hele mooie gevulde bankrekening.