Streekkeuken

Denk vooral niet aan vederlichte blaadjes sla of waterige soepjes wanneer je je in de wereld van de traditionele Luikse streekkeuken stort. Integendeel… Geniet van aangename borden stevig voedsel met minstens even stevige sausjes en supplementen. 

De Luikse keuken is tenslotte een echte volkskeuken. Ze bestaat uit eenvoudige, maar zeer smakelijke gerechten die zo uit grootmoeders tijd zijn weggeslopen.Buiten veel eetplezier vormen ze een prima bodem voor een stevig avondje stappen in het Luikse centrum.

We hebben een paar van die typische recepten voor je verzameld, zodat je waar dan ook elders ter wereld, heerlijke culinaire hoogstandjes met exotische namen als ‘boulets à la Liégeoise’, ‘Potée Liegeoise’ of ‘bouquettes’ kunt serveren aan nietsvermoedende visite.  Je vindt ze hier.

Restaurants

Voor iedereen die geen zin heeft om te koken, hebben we hieronder een paar typische Luikse eettentjes opgesomd. Het is maar een hele kleine greep uit een heel groot aanbod; vrijwel ieder zichzelf respecterend eetcafé serveert op zijn minst (!) Luikse ballen. Dit zijn een soort gehaktballen geserveerd met een Luikse stroopsaus en frites natuurlijk. Eén keer per jaar wordt er zelfs  een ‘kristallen bal’ uitgereikt aan de toko met de allerbeste ballen. Dat smaakt naar meer!

Taverne Tchantchès Et Nanesse: het bekendste streekrestaurant van Luik, gelegen in een eeuwenoud pand op Outremeuse.  Alhoewel het al geprezen wordt in iedere toeristische gids en site (en onze hulp niet nodig heeft), wilden we het toch even vermelden.

Le Saint Grégory: een goedbewaard culinair adres in de historische buurt. Hier vind je geen menukaart in vier talen of tafels vol toeristen, maar een eerlijke eenvoudige keuken, die prima past bij de gezellige clientèle van dit buurtcafé.  Ze hebben de Kristallen Bal al eens gewonnen!

The Kitchen: een heel modern restaurant dat typische streekgerechten naar een hoger plan tilt. Verfijnd en vers, een verfrissende explosie van oude en nieuwe smaken. Onze absolute coup de coeur, zoals men dat hier zegt…

Amon Nanesse: het mooie restaurant van Maison du Peket (Het Luikse jeneverhuisje wat we hier bespreken), vlakbij Place du Marché.  Net als het café in hetzelfde pand, is het restaurant aangenaam indrukwekkend.

Bistro d’en Face: Historisch gelegen tegenover de oude vleeshal, biedt Le Bistro d’en Face een van de betere boulets à la Liégeoise. Sterker nog: ook zij hebben de befaamde ‘boulet en cristal’ al eens gewonnen.

Café Lequet (Chez Stockis): nog een absolute klassieker. Volkscafé bij uitstek. Hier geen omhooggevallen ballen, maar gewoon lekkere down to earth ballen met alles erop en eraan.