Het is hartje winter, je hebt zin om een biertje te drinken, maar dan wel vergezeld van een sigaret… ?

Net zoals in de meeste landen geldt in Belgie een horeca-rookverbod, en lijkt het in eerste instantie onmogelijk om in een kroeg op je gemak een peukje te roken. Niets is echter wat het lijkt, er bestaan gelukkig nog wel wat mogelijkheden om aan je behoefte te voorzien…. Laten we ze eens even op een rij zetten….

  • Rookruimtes: kwestie van effe zoeken, maar een paar kroegen hebben een heuse rookruimte. Vaak niet het gezelligste hok, maar goed, meestal wel druk bezocht. We kennen ze niet allemaal, maar de mooiste kennen we wel, dat is zonder meer die van Le Pot au Lait; sfeervol, leuk geïntegreerd in de kroeg.  Overdag zou je bij La Republique (place de la République Française 21) of Rivoli (Féronstree 83) binnen kunnen wippen.
  • Verwarmde terrassen: daar hebben we er genoeg van.. Ongeveer ieder terras aan Place du Marché wordt rijkelijk verwarmd  evenals al die andere, verspreid door de stad. Enkele terrassen zijn zelfs aan alle kanten door glazen muren afgesloten, waardoor je eigenlijk gewoon binnen zit! De cafés aan de noordzijde van Place du Commissaire Maigret zijn daar goeie voorbeelden van, alsook die aan Place de la Cathedrale.
  • ‘illegaal roken’: een serieuze optie, al moet je weten waar…. Er zijn een aantal kroegen en aanverwanten waar er gewoon vrolijk op los wordt gerookt, al dan niet vanaf een bepaald tijdstip (’s avonds). We kunnen ze helaas niet opnoemen, het wisselt trouwens ook wel, om begrijpbare redenen.   Laat ons volstaan te zeggen dat je op zoek moet naar de wat onbekendere achteraf-kroegen, buurtcafés of zaaltjes.

Waar vind ik een coffeeshop?

Helaas moeten we op deze vraag ‘nergens’ antwoorden. Coffeeshops bestaan niet in Luik, in ieder geval niet die waar je terecht kunt voor een paar gram hasj of weed.  De kortstbijzijnde bevindt zich in Maastricht (voor inwoners van Nederland). Als Belg kun je legaal in Heerlen terecht.  Beetje ver rijden als de nood hoog is…  Bestaat er ook nog goed nieuws, vraag je je wellicht af…

Tja, een beetje goed nieuws dan toch: Luik kent een grote alternatieve scene (zie de gelijknamige rubriek onder ‘nightlife’) met een hoog hippie-gehalte; infiltreer en je komt vast wel iemand tegen die een joint met je wilt delen!

Daarnaast bestaan er sindskort een paar geheel legale CBD-shops (daar verkopen ze weed met weinig THC enveel Cannabidiol). Je zou bijvoorbeeld naar Seven flower (Rue Souverain Pont 20) of  Green Diamond (Rue du Diamant 4) kunnen gaan.

Voor wat betreft de bijproducten: vloeitjes, karton, waterpijpen, opbergdoosjes en dergelijke kun je trouwens wel overal kopen. Bij shisha-shop Mésopotamie (Rue Féronstree 113) tref je een heel uitgebreid assortiment aan, maar ook bij de meeste andere kruidenierswinkeltjes kom je zeker aan je trekken…

foto’s: Lucky Rubi / photo on flickr & r0bz / photo on flickr