header image
standard-title leuke straatjes

leuke straatjes

Ze stralen er vrolijk op los; grote winkelketens met namen die ook menig Nederlands stadsbeeld al jaren bepalen. Natuurlijk zit er wel wat van variatie in het Luikse winkelaanbod en de koopwaar zelf, genoeg om je een middag al shoppend op de been te houden.

Wanneer je echter op zoek bent naar aparte kleding-, delicatesse- of cadeauwinkels, kun je de grote winkelstraten vaak beter vermijden. Je verliezen in de wat kleinere straten en uithoeken van het centrum, is een veel beter idee.

Natuurlijk kunnen we niet iedere plek apart behandelen, maar het leek ons wel leuk om een paar leuke straatjes, met lokaal winkelplezier, nader toe te lichten. Aangezien het aanbod in dit soort opgeknapte ‘cosy’ winkelsteegjes gestaag groeit, zal het aanbod op deze webpagina waarschijnlijk ook nog wel groeien!

Passage Lemonnier

Verscholen tussen de gangbare winkelstraten vind je Passage Lemonnier, een van de oudste winkelgalerijen van het continent! Het gebouw werd opgetrokken in de eerste helft van de 19e eeuw. Ten tijde van de opening was België echter in een stevige financiële crisis beland waardoor een deel van de winkelruimtes leeg bleef. Gelukkig werd dit later ruimschoots goedgemaakt door een grote toestroom van met name Joodse en buitenlandse handelaren. Door de jaren heen kent ze sindsdien zowel fikse hoogte- alsmede dieptepunten qua verhuring van de ruimtes. Ook heeft ze aantal restauraties ondergaan; Zo werd ze begin 20e eeuw van haar neoklassieke elementen ontdaan. In de jaren dertig werd het hele gebouw vervolgens van een flink Art Deco sausje voorzien. De koepel stamt dan weer uit de jaren zestig. Ook nu wordt ze, na jaren van verval, weer opgeknapt. We zijn benieuwd!