Salade Liégeoise

Salade Liégeoise

Een typisch Luiks gerecht is de Salade Liégeoise, een stevige portie voedsel die meer van een stoofpot weg heeft dan van een licht verteerbaar slaatje. Ze wordt niet voor niets ook vaker als ‘potée’ aangeduid, stoofschotel.
Al eeuwen een vaste gangmaker in menig huishouden, wordt de salade geroemd om haar heerlijke eenvoud;  veel meer dan wat aardappel, groene bonen, ui en spek is er niet nodig voor dit succesnummer.

Alhoewel…vroeger zou de bourgeoisie aan de linkeroever van de Maas  er steevast verse room aan hebben toegevoegd, terwijl de ‘pleps’ aan de rechteroever het met uienschillen moest doen, wat minder makkelijk verteerbaar is  natuurlijk.
Het gevolg is dat er nu twee variaties van de ‘officiele’ Salade Liégeoise circuleren,  één met en één zonder room,  alhoewel er nog wel wat meer variaties bestaan: het is een gerecht om eindeloos mee te varieren.

Tot slot wordt er soms gesteld dat je Luikenaar pur sang moet zijn om zo’n smakelijk potje te bereiden, maar we denken dat het ook best aardig lukt zonder deze befaamde titel. Overdrijven is tenslotte ook een Luiks vak!  Hier het recept:

Ingredienten (voor twee personen)

  • 500gr krielaardappeltjes
  • 500gr sperziebonen
  • 1 grofgehakte ui
  • 1 gepeld knoflookteentje*
  • 125gr gezouten spek(blokjes)
  • 0,5dl azijn
  • 2 hardgekookte eieren
  • Fijngehakte peterselie

De krielaardappeltjes in twee of drie partjes snijden en in een pan gezouten water aan de kook brengen en houden (tot ze gaar zijn). De eieren wassen en tien minuten met de aardappels mee laten koken.Een tweede pan water met zout aan de kook brengen en hier vervolgens de sperziebonen enkele minuten in laten koken (blancheren).
Klontje boter in een grote hapjespan laten smelten en hier het spek in bakken, vervolgens met azijn afblussen (deglaceren). Uien samen met het (hele) knoflookteentje fruiten.
Uien, aardappel en sperziebonen aan het gebakken spek toevoegen en goed mengen. Op smaak brengen met zout, peper en peterselie. Eitje pellen bij de salade op het bord serveren.

Je kunt de salade warm, lauw of gewoon koud eten. Wees vooral niet bang om azijn te gebruiken en er eventueel later nog extra van aan toe te voegen; juist de azijn geeft de zware salade een lichte ‘bite’.  Mocht je voor de rijkeluis-versie willen gaan, kun je aan het eind van de bereiding natuurlijk een scheut room toevoegen, en mocht je liever voor smerige middeleeuwse uienschillen gaan, mag dat natuurlijk ook zomaar.

*) dit is een eigen vinding van de website-makers, beiden dol op knoflook.