Le Ravel

Le Ravel (Réseau Autonome de Voies Lentes) is een uitgebreid Waals netwerk van zogenoemde ‘trage wegen’. Zij zijn enkel bestemd voor niet gemotoriseerd verkeer zoals fietsers, skaters, ruiters en wandelaars. De Ravel voert via voormalige jagerspaden en spoorwegen naar vrijwel alle steden in Wallonie. Zo ook naar ons alleraardigst Luik. De verharde paden worden over het algemeen goed onderhouden,  en vormen daardoor de ideale uitvalsbasis voor wat lichamelijke inspanning tijdens een verloren uurtje,dagje of sabbatical year.

De Ravel strekt zich in Luik uit over de gehele lengte van Outremeuse. Zij vervolgt daarna haar weg noordelijk richting Visé en zuidelijk naar de rest van Wallonie. Fietsers kunnen dus alle kanten op en ook bij hardlopers en wandelaars is de Ravel erg in trek. Het is the place to be om wat overtollige energie kwijt te raken. De route is ook wel erg aangenaam, zij voert langs de Maas via de boomrijke Quai Godefroid Kurth naar de oude stadskades om vervolgens neer te strijken in Parc de la Boverie. Tuurlijk kun je je traject aan weerszijden verlengen. In het noorden richting Astridpark en binnenhaven, in het zuiden richting Belle-Ile en Tilff. Passeer dan vooral ook even langs het noordelijk deel van Canal d’Ourthe –Ravel  1- een vredig stukje stad met woonboten.

Verder…..
  • De bewegwijzering is in het algemeen prima in orde (blauwe bordjes), maar mocht je toch twijfelen, kun je kaarten downloaden op de Ravel-site of ze ophalen bij de toeristische dienst.
  • Overdag kun je werkelijk alle kanten op, maar na zonsondergang kun je je beter beperken tot het goedverlichte deel in het stadscentrum. Vooral niet meer richting het Astridpark (en verder noordelijk) gaan in de duisternis; het is er afgelegen en niet altijd even pluis ’s avonds.
  • Mocht je moe zijn na een paar of heel veel kilometers wandelen, skaten, rennen of fietsen? Geen probleem, overal langs de route staan bankjes.