header image
standard-title rariteiten

rariteiten

Over rariteiten gesproken… Wat te denken van een bezopen mascotte (Tchantches) als volksheld van Luik? Hij heeft een eigen museum, theater en zelfs restaurant. Iedere zichzelf respecterende Luikenaar kent zijn geschiedenis, en de toeristische dienst vertelt je er graag meer over. Zo kent ook de geschiedenis van de Luikse markt weinig geheimen meer. Wat zoekwerk op internet verricht al snel wonderen.

Maarre, what about die duistere gifmengster, de mysterieuze keizer, de dansende gebouwen uit lang vervlogen tijden? What about die sierlijke brug in het Zuiden? Die vreemde maquette over postkoetsen? Her en der door stad verspreid vind je stille getuigen van mysterieuze puzzelstukjes geschiedenis die door de tijd vergeten zijn. Of worden ze wellicht angstvallig verborgen gehouden voor de nietsvermoedende toerist? Niet alles was tenslotte beter in het verleden.
Mocht je op zoek willen naar een stukje van dat onbekende Luik, naar tastbare herinneringen aan vergeten verhalen van weleer, wordt het hoog tijd om in ons lijstje ‘rariteiten’ te duiken. Het is een bonte verzameling verhalen en locaties uit een in mist gehuld verleden.

De raadselachtige Legia

De naam Liège stamt, volgens menigeen, maar lang niet iedereen, af van het stroompje de Legia, dat vroeger door de stad stroomde. Het bestaat nog steeds, maar dan wel al eeuwen ondergronds. Het ontspringt wat verderop in Ans en vindt via wel of geen aftakkingen haar weg naar de Maas. Volgens een enkeling zou je het  op sommige plekken nog kunnen horen. We hebben de proef op de som genomen en zijn gaan zoeken en luisteren. Niks. Het blijft een mysterieus geval. Ook de geschiedenis en het wel en wee van die aftakkingen is onduidelijk.  De toeristische dienst kan ons niks vertellen (wel vaker zo), de enige serieuze bron die we hebben, is afkomstig van Chokiers geweldige website (een kennisbank waar je U tegen zegt). Wordt vervolgd….