Mysteries

Mysteries Of The Deep South
A cultural, ethnical and historical journey through the -little known- hot and humid swamps of Southern Liège

expo-parc-de-la-boverieLang vervlogen gezangen van vrome monniken, vrolijke gezichten genietend van schepijs midden in de zomer, een donker achterland met boerderijen en vredige koeien, het leger van onze eigen Willem van Oranje trekkend door het land, drankgelag en lichtekooien, de Wereldtentoonstelling van 1905, het vertrekpunt van de allereeerste Luik-Bastenaken-Luik, moderne architectuur van Calatrava in een schitterend jasje, zeldzaam mooie getuigen van een huwelijk tussen  Art Nouveau en Art Deco en nog zoveel meer (etc., etc., zouden sommigen dan zeggen, maar daar passen we voor).

maison-bacotHeb je het oude boothuis daar aan de oever gezien? Die immens hoge toren naast dat semi-historische gebouw? Het vreemde monument daar op de heuvel? Dat gekke erotische beeld in het park?

Welkom in het Zuiden: een deel van Luik wat we eigenlijk nooit écht samen hebben bezocht, buiten het station wellicht. En dat terwijl het zondermeer het meest innovatieve, beweeglijke  deel van de stad betreft, nu maar ook al in een ver modern verleden. Hier staat de tijd nooit stil, hier bloeit  –buiten de gebruikelijke stadsproblematiek- een eeuwig optimisme naar vernieuwing. Hier wordt getimmerd en gegraven, gesloopt en gerestaureerd. Hier beweegt alles altijd, lijkt het wel, of het nu de TGV of de plaatselijke roeivereniging betreft, nooit staat hier wat stil.

top_bainsKortom: hoog tijd voor een ode aan het diepe Zuiden. Onze favoriete vakantiebestemming voor als we het vliegtuig naar een nog zonniger Zuiden hebben gemist. Een plek om lekker in het park te picknicken en muziek te luisteren, om tijdens heldere nachten in alle stilte het magische Guillemins te bekijken (dat is zo mooi in de duisternis) , in alle rust langs de Maas te joggen en vooral te genieten van zoveel 19e, 20e en zelfs al 21e eeuwse architectuur.

Kortom…. let’s go!