La Navette Fluviale

La Navette Fluviale

Sinds enige jaren is Luik een origineel én aangenaam, openbaar vervoersmiddel rijker: La Navette Fluviale, de pendelboot!  Geen claustrofobische taferelen meer in overvolle stadsbussen tijdens de spits. Geen stress meer bij verkeerslichten die enkel rood lijken te kleuren en geen bankrekening-plunderende taferelen in donkere parkeergarages. De Luikse pendelboot brengt je volledig onthaast van noord naar zuid en omgekeerd.

Kabbel rustig mee met het ritme van de Maas, geniet van het uitzicht en stap uit bij één van de zes haltes op het traject, waarvan een drietal zich direct in het centrum bevinden. En dat voor welgeteld één eurootje per halte.
La Navette vaart van begin april tot begin november op en neer, eerst was dat gewoon dagelijks , ieder uur, nu is het echter een heus spoorwegboekje geworden. De tijden vind je hier.

De haltes van onze loveboat zijn als volgt.

– Coronmeuse:  tussen het centrum en de haven. Een geliefde plek bij joggers, wandelaars en picknickers. Veel grasveld en bomen, maar helaas wel vlak bij de snelweg (aan de overkant van de Maas). Hier ligt ook een grote evenementenhal én kun je gratis parkeren, om vervolgens al varend richting centrum te gaan.

– Coeur Historique: vlak bij het historische stadscentrum van Luik. Steek de brug over en laat je meeslepen door de eeuwenoude geschiedenis in de straten en smalle steegjes van deze sympathieke stadsbuurt. Ook een ideaal beginpunt om Outremeuse te verkennen.

– Centre Ville: de ideale halte voor als je in het centrum van de stad wilt shoppen, de cathedraal wilt bezichtigen of een pint wilt drinken in Carré. Het episch centrum van de stad. 

– Aquarium/pole fluviale:  direct voor het Aquarium-musée, met een hele uitgebreide collectie zoölogische snuisterijen (opgezette dieren, skeletten) en vissen. Zeer de moeite waard.

– Guillemins:  vlakbij een paar zinderende bezienswaardigheden. Zo heb je natuurlijk het bloedmooie Guillemins-station, wat je een keer gezien moet hebben, alsook het geweldige park La Boverie aan de overkant van de Maas, met haar eveneens geweldige museum. Op de heuvel achter Guillemins bevindt zich ‘Cointe’, een buurt met veel deftige (Art Nouveau) huizen, ook een wandelingetje waard.

Fragnée:  bij de statige stadswijk ‘les Vennes’ en het Ourthe-kanaal. Les Vennes vormde het decor voor de wereldexpositie van 1905 en kent mede hierdoor een rijk art-nouveau en art-deco erfgoed. Leuke buurt om te verkennen,  ver weg van toeristische bezienswaardigheden en grootstedelijke drukte, maar tegelijkertijd toch 100% Luiks.