Gedurende drie weken per jaar -laatste week juni tot en met het weekend van/na 14 juli- kun je op Place St- Paul terecht voor een lekker hapje, drankje, potje petanque of concert. Village Gaulois strijkt er dan neer. Een vijftigtal vrolijke horeca-kraampjes bevolken het plein en presenteren een divers scala aan versnaperingen.

Van flammenkuchen tot oesters, van Braziliaanse cocktails tot lokale honingdrankjes, er is werkelijk van alles te krijgen. Je smaakpupillen worden hier rijkelijk verwend, alhoewel gezegd moet worden dat wijn en bubbels de boventoon voeren. Das natuurlijk ook niet zo vreemd. We hebben het tenslotte over ‘Le Village Gaulois’ -het gallische dorp- en daar hoort Frans druivensap bij.

Als je daarbij optelt dat de organisatie in handen is van Les Amitiés de La France, zijn de Gewurztraminers en Bordeaux op de drankkaarten wel verklaarbaar. De club is ontstaan aan het einde van de tweede wereldoorlog. Hun streven was en is de Franse waarden ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ hoog in het vaandel te houden én te vieren. Intussen telt Les Amitiés zo’n 150 vrijwilligers. Het is eveneens aan hen te danken dat we op 14 juli, nippend aan een drankje, kunnen genieten van een gezellig vuurwerkspektakel. Een vermakelijk detail is dat  dit vuurwerk veel imposanter is dan de pijlen die een week later op de Belgische feestdag in rook opgaan!

Dit alles gezegd hebbende is wat inside informatie wel op zijn plaats.

  • let op! Verwacht hier geen bruizend volksfeest, zoals op 1 mei, alwaar men bier drinkt als water en spontaan meebrult op foute feestmuziek. Het publiek van Le Village is een beetje gereserveerd, ‘netjes’ (aan de oppervlakte). Kwestie van even doorheen prikken, zeggen we dan maar.
  • De prijzen zijn trouwens ook wel aangepast aan het publiek (of is het andersom?). Neem dus genoeg duiten mee. En nee, met Franse Franks red je het zelfs hier helaas niet meer. Pinautomaten zijn zeer schaars in de buurt (er ligt er eentje in Rue Pont d’Avroy).
  • Geopend op zondag t/m woensdag van 11u tot 23u. Donderdag, vrijdag en zaterdag open van 11u tot 0.30u. Daarna zou je bijvoorbeeld nog naar Le Carré kunnen gaan. dit is het uitgaansgebied in Luik, dat vlak in de buurt ligt en de hele nacht open blijft.

Adres

Adres:

Place St-Paul, Luik

klik hier om de plattegrond te zien