Niet het mooiste park van de stad (mede door de ligging), maar zeker wel een van de bekendste, is het Parc d’Avroy. Eigenlijk is het een grote boomrijke zone temidden van twee drukke verkeersaders in het centrum.

Ooit stroomde hier een zijtak van de Maas (deze is in de eerste helft van de 19e eeuw gedicht). Daarna heeft de plek nog een tijdje dienst gedaan als bassin voordat men rond 1880 begon met de aanleg van het huidige park.

Kenmerkend zijn de grote vijver, de vele standbeelden her en der verspreid (waaronder reproducties  van antieke werken en een imposant beeld van Karel de Grote), de kiosk en niet in de laatste plaats het MADmusée. Het anders zo rustige park wordt een paar keer per jaar heel druk bezocht.  Zij dient als decor voor onder andere:

  • de Luikse kermis (foire) die hier ieder jaar neerstrijkt begin oktober en duurt tot en met elf november
  • het Bal aux Lampions, een feestelijk lampionnenbal met live-muziek op of rond de nationale Belgische feestdag (21 juli). De organisatie is in handen van het MADmusée.
  • Meerdere concerten tijdens La Fête De La Musique (midden juni)
  • Het poppentheater d’Aquitaine, dat hier jaarlijks neerstrijkt (van eind juli tot eind augustus)

Let op: Het MADmusée en het omliggend terrein worden momenteel onder handen genomen. Haar activiteiten zijn tijdelijk ondergebracht in haar dependance aan de Rue Fabry. 

Weetjes/praktisch:
  • Op de plaats waar nu het Madmusée staat heeft tot 1962 de ‘trink hall’ gestaan, een pompeus gebouw wat eind 19e eeuw erg geliefd was onder de drinkende, etende, biljartspelende en bioscoopliefhebbende medemensen. Door de jaren heen is het in verval geraakt en uiteindelijk gesloopt (zo jammer, als je de foto’s ziet..)
  • Aan het begin van de eerste wereldoorlog hebben in het park ‘dikke Bertha’s’ gestaan, en nee natuurlijk hebben we het dan niet over wat forsere vrouwen, maar over zwaar oorlogsgeschut
  • Honger? Dorst? Langs de Boulevard d’Avroy liggen meerdere buurtwinkeltjes en een paar horeca-gelegenheden (nu de bar van het MADmusée tijdelijk gesloten is).
  • Vrijwel alle bussen die het park passeren gaan ofwel richting hypercentrum, ofwel richting station.

 

Adres

Adres:

parc d'avroy, liege

klik hier om de plattegrond te zien