Als je je lichamelijke conditie een extra impuls wilt geven, zou je de trappen van Montagne de Bueren kunnen beklimmen. Rennend, wandelend of kruipend, dat laten we aan jou over! Ze bevinden zich in de gelijknamige straat in het Quartier Historique. Het betreft hier niet een simpel trappetje van een paar treden maar een imposant bouwwerk uit de 19e eeuw dat welgeteld 374 treden telt.

De trap is in 1880 voltooid en maakte – buiten status als toeristische attractie- onderdeel uit van een verdedigingswerk. In het geval van een invasie in het stadcentrum konden de garnizoenen, gestationeerd in de citadel (het voormalige fort bovenop de heuvel) via deze trappen snel het centrum induiken, rollen, hoe je het ook noemen wilt.

Waarom niet gewoon een weg aanleggen i.p.v. zo’n immense trap, vraag je je wellicht wel af. Nou, die weg naar beneden was er ook al (Rue Pierreuse). Zij vormde echter juist de directe aanleiding voor het bouwen van een trap. Zij was namelijk het terrein van een aantal charmante dames van lichte zeden, die de omlaagstormende soldaten graag op andere gedachtes bracht.

De naam Montagne de Bueren is overigens een eerbetoon aan Vincent van Bueren, een aanvoerder die de stad tijdens de slag om Luik in 1468 tezamen met 600 Franchimontezen heeft proberen te heroveren op de Hertog van Bourgondie. Onze helden zouden allen het leven hebben gelaten op een trap, bij Saint Walburg.

Dus niet zoals wel eens wordt verondersteld, op de plaats waar de huidige trappen zich bevinden. Als straf voor zoveel rebels gedrag hebben de Bourgondiers vervolgens de stad in brand gestoken, waarna zij zeven weken zou hebben gebrand. Godzijdank is het toch allemaal weer goedgekomen. Nu, heel wat eeuwen later kun je gewoon onbekommerd door het oude stadscentrum huppelen.

 

Mocht je de Montagne de Bueren willen beklimmen hebben we hier wat handige tips en ideetjes:

  • Kijk vooral niet naar boven en loop rustig in je eigen ritme
  • Begin na een tijdje trappen te tellen, dat leidt af (niet vanaf het begin, dat werkt ontmoedigend)
  • Neem eten en drinken mee, maak er een grote picknick van
  • Zet een muziekje op; als je rustig omhoog loopt ben je na twee, drie liedjes van gemiddelde lengte wel boven.
  • Loop ze niet op, maar af! Er zijn alternatieve en makkelijkere routes naar boven, bijvoorbeeld….. 1) via het Bois des Carmélites, ingang bij de Esplanade St-Léonard. 2) via Rue Pierreuse, na huisnummer 86 rechtsaf het paadje (au Péri) inwandelen. Een brochure met meer wandelroutes kun je bij de toeristische dienst opvragen of op hun site downloaden.
  • Mocht je niet genoeg kunnen krijgen van al die trappen, kun je er nog een stuk of 50 meer beklimmen (rechts als je de top van Montagne de Bueren hebt bereikt) richting voormalige citadel; nu staat er een ziekenhuis. Mooi uitzicht over de stad verzekerd!
  • Mocht je écht teveel energie hebben zou je ook nog kunnen deelnemen aan de hardloopwedstrijd welke eens per jaar -in mei- op en nabij de trappen wordt georganiseerd (5 of 10 kilometer afzien).
  • Drink jezelf vooraf moed in of beloon jezelf achteraf met een lekkere pint! Onderaan de trappen bevindt zich aan de linkerkant (paadje volgen) een geweldig mooie kroeg annex brouwerij ‘Brasserie C’, alwaar ze het befaamde Curtiusbier schenken. Meer info vind je hier...
  • De eerste zaterdagavond van oktober zijn de trappen feestelijk verlicht, tijdens het evenement ‘La nocturne des coteaux’.

Adres

Adres:

Montagne de Bueren, Liège

klik hier om de plattegrond te zien