In Parc de la Boverie, vlakbij het congrespaleis, staat een vreemde vogel. Het is La Tour Cybernétique, een metalen toren van meer dan vijftig meter hoog, die licht en geluid produceert.

Het is een werkje van de Hongaars-Franse kunstenaar Nicolas Schöffer, die het begin jaren zestig in opdracht van de stad Luik vervaardigde. De toren was toentertijd een voorbeeld van Artificial Intelligence avant la lettre. Het reageerde op haar omgeving middels een kunstmatig geheugen.
Helaas viel de toren in de jaren zeventig stil en bleef dat jaren, jaren en nog meer jaren. Gelukkig werd ze in 2016, tot onze grote verrassing, alsnog volledig gerestaureerd én vernieuwd. Sindsdien geeft de monumentale toren weer kleur én geluid aan de nachtelijke Luikse skyline.
Erg leuk is haar interactieve, moderne karakter. Je kunt de toren zelf via een tweet of applicatie naar eigen (kunstzinnig) inzicht bediening! De licht- en geluidmogelijkheden zijn enorm, volgens de officiële website zijn er meer dan 560 miljoen variaties. Hier vind je alle informatie.

Adres

Adres:

tour cybernétique, Luik

klik hier om de plattegrond te zien