Hoewel de naam botanische tuin zeker op zijn plaats is gezien de variatie aan beplanting, de oude serres en haar geschiedenis, is deze groene plek in de eerste plaats toch echt een stadspark.

Haar geschiedenis is roerig. Een deel is in de eerste helft van de 19e eeuw aangelegd als universitaire tuin, maar werd –door geldgebrek en bureaucratisch getouwtrek- verwaarloosd en uiteindelijk pas eind 19e eeuw in huidige omvang voltooid.  De eerste wereldoorlog heeft zij glansrijk doorstaan, de tweede minder. Een deel van de serres is verloren gegaan bij een bominslag, deels direct en deels indirect (planten die de hitte van de aanslag niet overleefden). Uiteindelijk is alles weer redelijk gerestaureerd. In 1970 is de botanische tuin stadspark geworden. De serres staan sinds kort onder toezicht van het MLE (zie hieronder) en een stichting, welke zich beiden inzetten voor het behoud ervan.

  • Het park: Er bevinden zich meer dan 170 planten- en bomensoorten in het park. Bij het  MLE (vlakbij de serres) kun je een parkplattegrond halen. Hier staat alle flora met naam, nummer en vindplaats beschreven.Voor de rest; veel gazon, veel bankjes, een speelterrein voor de kinderen en natuurlijk een vijver!
  •  De serres: Ondanks tal van goedbedoelde initiatieven om de serres nieuw leven in te blazen, blijven deze door gebrek aan mankracht en financiele middelen enigszins vervallen. Maar misschien dat het juist daardoor wel weer een interessant plekje is…De serres zijn opgedeeld in vijf ruimtes, en kennen een uitgebreide verzameling (paar duizend exemplaren) planten. Je vind er onder meer een bijzondere afdeling orchideeen en vleesetende planten.Meer info over openingstijden, rondleidingen, entreegelden, vind je hier

 

Praktisch/weetjes:

  • Jaarlijks vindt er op 1 mei een hele grote planten- en zadenmarkt plaats in het park. Een aanrader!
  • Groene vingers? Loop gerust eens de winkel van het MLE binnen, een boekhandel annex informatief centrum over de regionale levende natuur.
  • Als je zin hebt in een drankje of hapje raden we je aan richting Rue St: Gilles te verkassen. De beste plek is echter Le Péristyle, in bij het park zelf, tegenover de ingang van de serres.

Adres

Adres:

jardin botanique, Luik

klik hier om de plattegrond te zien