Zoals wel vaker het geval bij drastische of minder drastische veranderingen in het straatbeeld, kent het imposante centraal station van Luik ‘Guillemins’ sinds haar bouw enkele jaren geleden, naast veel lof natuurlijk ook veel kritiek. Het zou te protserig zijn, veel te duur en bovendien is het er in de winter ijskoud.  Er zullen zelfs best kwade stemmen in het Luikse te horen zijn die zeggen dat vroeger alles beter was. Iets wat de piepkleine redactie van deze website werkelijk te hilarisch voor woorden vindt. Jammer dat we geen foto hebben van dat ‘vroeger’, dat oerlelijke station dat er eerst stond.
Maar goed, Guillemins dus. Wauw, wauw, wauw, wat is het mooi! Wij behoren tot de categorie mensen die uitermate blij is met deze over-the-top aanwinst en ook zonder reisdoel bijzonder graag op en rond dit hemelse gebouw ronddolen.

Overdrijven we? Oordeel zeker zelf; als je niet met de trein bent aangekomen volstaat een ritje met vrijwel willekeurige stadsbus om er te geraken.

Hier alvast wat info:
  • het oude station zou –in verband met de komst van de TGV- dusdanig drastisch moeten worden aangepast dat eind 20e eeuw beslist werd, een nieuw station op te trekken.
  • het station is van de hand van de Spaanse architect Calatrava, geen goedkope jongen (het duurste station allertijden –In New York- staat ook op zijn naam), maar dan heb je ook wat.
  • de bouw heeft in totaal drie jaar vertraging opgelopen
  • het gebouw telt voor meer dan 30.000m2 aan glas/raamwerk en is 35 meter hoog.
  • guillemins dankt zijn naam aan een voormalige kloosterorde ‘Guillemites’, die hier vroeger haar zetel had
  • even heeft men erover nagedacht om de naam van het station te veranderen in ‘Liège – Limburg’, maar dat stootte op teveel trots Luiks verzet…
  • het huidige station heeft drie voorgangers gekend (als je de houten barak die er midden 19e eeuw stond, meetelt)
  • in het station bevindt zich onder meer een exporuimte waar steevast grote tentoonstellingen lopen alsook een aangename stationsrestauratie (alhoewel dat natuurlijk subjectief is!)

Adres

Adres:

Gare de Guillemins, Luik

klik hier om de plattegrond te zien