Voor de première van ‘de tien minuten van Rudy’ vertrekken we richting de ingang van Parc de la Boverie, naar een monument dat op de lijst van uitzonderlijk Waals erfgoed staat: la TOUR CYBERNETIQUE.

Het betreft een werk van de Frans-Hongaarse kunstenaar Nicolas Schöffer. Een monument dat in 1961 op het eiland Outremeuse is geplaatst en op een nogal complexe wijze functioneert. Simpel gezegd reageert dit toren-standbeeld van 52 meter hoog -voorzien van een elektronisch geheugen én van sensoren- op haar stedelijke omgeving (voorbijgangers boten, auto’s) en weersomstandigheden (zon regen, luchtvochtigheid, luchtdruk). Is dat nu niet mooi? En op welke manier reageert dat enorme standbeeld dan, vraag je je misschien af. Nou, dat zal ik je zeggen…Het zet zich in beweging volgens de parameters van dat moment en produceert dan (vaak vreemde) geluiden en een interessant lichtspel. ‘OUFTI’ zou de Luikenaar zeggen (vrij vertaald: JEE of MY GOD). Je kunt zelf ook contact maken met de toren via de app haar website en aldaar je eigen lichtcompositie in elkaar knutselen, het kan eventueel ook middels een twitter-account. NON DI D’JU! Goed, als je na dit verhaal graag meer en completere informatie wilt over deze helse toren, bezoek dan zeker even die site. Mijn educatief verantwoord werk houdt hier even op, het is eigenlijk al bijna te veel van het goede.

Voor de eerste ’tien minuten van Rudy’ nodig ik je uit om bij de voet van het standbeeld neer te vlijen. Ga met het hoofd recht onder de toren liggen, de blik naar boven gericht, naar de hemel, naar die gekke metalen bladeren, die zich op het ritme van de Luikse Cité Ardente voortbewegen. Vervolgens laat je je volledig gaan, geniet van het ogenblik, liggend in het gras, wachtend tot de bizarre geluiden je nog verder meevoeren. Ik ben er vrij zeker van dat je dit op prijs stelt. Het zou natuurlijk ideaal zijn om dit te doen op een dag dat het rustig is (vermijd vooral zonnige zaterdagmiddagen) en je de enige bent die onder de toren ligt. Het zou al helemaal het spreekwoordelijke neusje van de zalm zijn als je de toren bezoekt als de zon is ondergegaan, om zodoende ook van het sferische licht te kunnen genieten.

Een ervaring die je niet snel zult vergeten, een ervaring die maar tien minuutjes (of wat meer) van je schaarse tijd in beslag neemt. Beste vrienden en vriendinnen, tot de volgende keer!

Adres

Adres:

Tour Cybernétique, Liège

klik hier om de plattegrond te zien