De Luikse markt, een sliert van marktkramen die iedere zondag flirt met zowel Luikenaar als toerist, kan ook anders. Dat was de conclusie die we jaren geleden trokken alvorens deze site te beginnen.  Niet de markt zelf, maar de beleving wellicht.

Wanneer Nederlandse vrienden praatten over deze markt, had men het over de konijntjes op de markt én over Les Olivettes. Les Olivettes, toeristisch trekpleister waar franstalige ‘chanson-zangeressen’ doen alsof we hier in volks Luik dagelijks onze trieste levensliederen vertolken in bruine café’s vol nostalgia en melodramatische bedoelingen. Dat is niet zo, sterker nog;  Les Olivettes is totaal on-Luiks. Vraag een willekeurige Luikenaar wat ie over Les Olivettes vindt en hij heeft het over de toko voor Nederlandse toeristen.

Dan is er nog de markt zelf. Laten we voorop stellen dat we er graag overheen lopen. Dat is voornamelijk om de diversiteit van de bezoekers, de verschillende groente-, fruit- en kaaskraampjes en het genot om over een vrijwel autovrije verkeersader te wandelen. Voor de rest is er –in onze ogen- weinig unieks aan de Luikse markt, in ieder geval niet qua verkoopswaar. Een grote deel bestaat uit plastic uit Taiwan en dumpkleding uit China en omstreken, alhoewel er ook zeker wel wat a-typische leuke kraampjes tussen zitten.

Hoe dan ook, mocht je –getriggerd door nieuwsgierigheid, aandringende familie of pure verveling- toch zin hebben om naar de Luikse markt te gaan, houd dan zeker onderstaande tips in de gaten…

  • Vermijd de toeristische attracties rondom de markt, maar verdwaal ongegeneerd in de kleine steegjes rondom La Batte (Leuk is bijvoorbeeld Rue Neuvice en de straatjes eromheen).
  • Ga aan het eind van de markt naar de markt. De drukte is nu verdwenen. De meeste mensen die je nu nog op de markt tegenkomt zijn insiders. Het moment om je slag te slaan en kisten aardbeien voor noppes in te kopen, drie planten voor de prijs van één in te kopen en gebakjes voor een heel weeshuis in te slaan.
  • Er liggen een paar échte volkse kroegen langs de markt. Hier wordt weliswaar niet gezongen, maar je beland er wel meteen in echte Luikse sferen. Le 4000 (Quai de la Batte) is een hele goeie, maar ook Les Maronniers (Rue Saint Léonard 2) of Baghera (Quai de la Batte) behoren tot de mogelijkheden.
  • Zin in een flinke portie rammelde gitaren? Lou’s bar is een zeer geliefde plek onder blues- en rockminnend Luik, zeker op zondagmiddag. Iedere week is er dan een live-concert. Ook bij Casa Ponton kun je met regelmaat terecht voor wereldse live-muziek. En anders wel voor lekkere tapas en een werelds jong publiek. Deze hoek is sowieso erg multicultureel; je vindt er diverse wereldse kroegen en eettentjes.
  • Zin in typisch Luikse kost? Vermijd dan de café’s rond Place du Marché.  Haast je naar Le Saint Grégory alwaar ze een van beste Luikse ballen in het Luikse maken! Of probeer de lekkere frites van La Frite, vlakbij Casa Ponton.
  • Mocht je tot slot een échte Luikse rommelmarkt willen bezoeken raden we je aan een of twee dagen eerder naar Luik te komen. Op vrijdag vindt La Brocante de Saint-Pholien op Outremeuse plaats (aanrader!) en op zaterdag Les Petites Puces in Saint Gilles.
  • Helemaal aan het einde (in het Zuiden) van de markt, vind je onder de voetgangersbrug trouwens wél nog wat echte rommelmarktkraampjes. Zoals het hoort.

Adres

Adres:

la batte, Luik

klik hier om de plattegrond te zien