Slenterend over de Luikse Kermis, genietend van een vette hap, een gezonde portie herrie en omsingeld door duizelingwekkende attracties, zou je niet vermoeden dat we het hier over stokoud cultureel erfgoed hebben.  En toch is dat zo.

Het officiele geboortejaar van La Foire, zoals de happening hier wordt genoemd, is terug te voeren tot eind 16e eeuw. Hiermee het meteen ’s lands oudste kermis.  Waarschijnlijk is ie nog een stuk ouder, wellicht zelfs zo oud als de stad zelf (8e eeuw). Helaas ontbreekt hier allesomvattend bewijsmateriaal voor. Hoe dan ook is het al eeuwen een amusante en kleurrijke publiekstrekker. Vroeger in de vorm van  jongleurs, dompteurs en vrouwen met baarden, nu in de vorm van indrukwekkende elektrische gevaartes, suikerspinnen en grijpmachines.

Sommige mensen hebben een hekel aan de kermis, wij lopen er echter dolgraag ieder jaar een middagje overheen en hebben  wat weetjes en tips voor je verzameld:

  • in al die eeuwen tijd is de Luikse kermis maar één enkele keer geannuleerd. Dat was in 1892, uit angst voor een cholera-uitbraak (er heerste eind 19e eeuw een epidemie).
  • op de plek waar nu de kermis plaatsvindt (Boulevard d’Avroy), stroomde ooit een zijstroompje  van de Maas. Deze is gedempt in de eerste helft van de 19e eeuw. Voor die tijd vond de kermis plaats langs de Maas (net als de Luikse markt)
  • de legendarische Wild West Show van Buffalo Bill is één jaar onderdeel geweest van de Luikse kermis. Dit was in 1900.
  • de Luikse kermis duurt nu zes weken, en zeven weekenden, maar dat is vrij recent. Tot eind 19e eeuw duurde het feest een stuk korter (verlengd vanwege het soms slechte weer in de herfst).
  • De Luikse kermis vindt ieder jaar plaats van eind september tot 11 november (of tot en met de zondag na elf november als deze op een donderdag, vrijdag of zaterdag valt). Op weekdagen vanaf 15.30u geopend, op woensdag en in het weekend vanaf 14u.
  • Rond Halloween wordt een feestelijke optocht dwars over de kermis georganiseerd en begin oktober wordt er massaal hardgelopen over de kermis (onderdeel van de 10km van Luik)
  • de Luikse kermis is niet goedkoop, maar er zijn altijd dagen dat kaartjes goedkoper zijn. Ook lopen er altijd acties via internet. Check deze site
  • Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, qua attracties, is het misschien best leuk om voor een thema te gaan. Zo hebben we zelf eens een jaartje alle spookhuizen op de kermis bezocht. Dat waren er toen een stuk of vijf, de laatste jaren nog maar drie. Volgend jaar willen we alle attracties waarbij je hoger dan 15 meter wordt gelanceerd uitproberen. Ook leuk is bijvoorbeeld alle ouderwetse attracties aan te doen (glijbanen van 100 jaar oud en ouderwetse spiegelpaleizen) of iedere friteskraam te bezoeken. Oeps, maar dat zijn er nogal veel!
  • heb je na al dit traditioneel vertier dringend behoefte aan een pint of moet je dringend naar het toilet? Aan boulevard d’Avroy zelf liggen niet zoveel kroegen, maar aan beide uiteinden van de kermis wel. Daarnaast ligt halverwege de kermis het befaamde MAD Café, in het park d’Avroy zelf. Deze is echter vanwege renovatie gesloten.
  • mocht je met het openbaar vervoer komen, ben je een geluksvogel want de kermis bevindt zich vijf loopminuten van het centraal station af. Daarnaast stopt iedere bus van en naar het centrum meerdere malen aan boulevard d’ Avroy.

Adres