Alhoewel er over grote evenementen in Luik genoeg geschreven wordt, kunnen we moeilijk om ‘Le Village De Noel’, de Luikse kerstmarkt heen. Het wordt alom (en vooral door de toeristische dienst) met trompetgeschal aangekondigd als de grootste en oudste kerstmarkt van België. Daarnaast is het er ook nog eens uniek qua sfeer. Vrij vertaald; het gaat hier meer om drank en eten en minder om kerst. Dat kunnen we wel kunnen waarderen.

Het fenomeen begint eind november en eindigt eind december, na twee miljoen bezoekers te hebben aangetrokken. Dat zegt de kerstmarkt-site in ieder geval, de opscheppers. Overdrijven is ook een vak.

Maar goed, druk is het er zeker, vooral in de weekenden natuurlijk. En leuk is het er soms ook, vooral na wat glazen Vin Chaud en Luikse peket. Vandaar dat we het er toch maar eens over hebben.

Het officiële kerstdorp bevindt zich bij Place du Marché, met een uitloper naar Place Saint-Lambert. Ook op Place de la Cathedrale en de straatjes die bovengenoemde pleinen met elkaar verbinden is het echter een groot kerstfestijn met houten chalets, kitscherige lampjes en hele foute kerstliedjes. Als je op zoek bent naar best leuke kerstcadeautjes kun je het best even die straatjes aflopen.

Voor ijspret zoals schaatsen en sleeën kun je bij de kathedraal en Place Saint Lambert terecht. Voor het zwaardere drank- en eetgebeuren raden we je tot slot vooral Place du Marché aan.

Hier nog wat interessante weetjes:

  • Geen zin in zo’n grote kerstmarkt? Kunnen we ons best wat bij voorstellen…. Her en der worden ook kleinschalige kerstmarkten georganiseerd, zoals in bioscoop Sauveniere en podium Le Hangar.
  • Het kerstdorp kent zijn eigen burgemeester en gemeenteraad. Je kunt ze een beetje vergelijken met Prins Carnaval en zijn Raad van Elf, in het Zuiden des lands.
  • Het officiële kerstdorp eindigt op 30 december, maar de houten chalets in de straatjes richting kathedraal alsmede de kraampjes op Place de la Cathedrale zelf blijven nog een paar dagen langer staan.
  • Op vrijdag- en zaterdagavond is het geweldig druk. De kerstmarkt is dan net één grote kroeg, zeer geliefd onder Luikenaren zelf.
  • Dé belangrijkste dag rond de kerstdagen is kerstavond in Wallonië, en niet -zoals in Nederland- eerste kerstdag. Dit merk je natuurlijk ook op de kerstmarkt, de 24e gaat deze vroeg dicht en is ook al vroeg uitgestorven, terwijl je je op eerste kerstdag (tweede kerstdag kent men in België niet) best gezellig kunt bezatten in het kerstdorp.

Adres

Adres:

Place du Marché, Luik

klik hier om de plattegrond te zien