Alleen al van de term worden we dolgelukkig. Art nouveau, het klinkt zo fijn. En alhoewel we praten over een kunststroming die haar hoogtijdagen meer dan 100 jaar geleden kende, blijft haar ongekend speelse karakter tot op vandaag de dag menig straatbeeld verjongen.

Je hoeft absoluut geen kunstkenner of liefhebber te zijn, om de vrolijke, aparte Art Nouveau gebouwen in het centrum te onderscheiden van alles wat ervoor of erna werd gebouwd. De organische vormen, de vreemde krullen, deze gebouwen dansen gewoon in het straatbeeld. Je zou het wellicht niet denken, maar in Luik is heel wat Art Nouveau te bewonderen. Er zijn meer dan 200 ‘officiele’ Art Nouveau gebouwen, die ook allemaal mooi op Wikipedia staan opgesomd! Hulde! Daarbij zijn er ook nog een aantal hele mooie sgraffites te zien uit dezelfde tijd. Dat zijn prachtige organische tekeningen die menige voorgevel verrijken.

Je zou ook zonder Wikipedia vrij makkelijk kunnen achterhalen waar Art Nouveau hoogtijdagen viert. Denk bijvoorbeeld aan Les Vennes/Fétinne: de buurt waar de Wereldtentoonstelling van 1905 plaatsvond. Of aan de prachtige exemplaren rondom de botanische tuin, die eind 19e eeuw werd opgeknapt. Ook in de straten van Outremeuse liggen geweldige optrekje. Zo ook in de vredige buurt achter het station (Cointe) of juist in de buurt voor het station. Kijk en bewonder….Ofwel…trek je plan manneke!

Mocht je te inspiratieloos, vindingloos of lui zijn om zelf op zoek te gaan naar al die hoogstandjes, kun je altijd nog een van onze tips opvolgen:

  • Wil je snel, veel mooie Art Nouveau opsnuiven raden we je aan richting Outremeuse te huppelen. Geef je ogen de kost rondom Place de l’Yser. Hier is waarschijnlijk wel de grootste concentratie Art Nouveau per vierkante meter van Luik te vinden.
  • Een van onbekendste explosies van Art Nouveau bevindt zich daarentegen in Rue Léon Mignon. Een heel deel van de straat (aan beide kanten) is bezaaid met prachtige Art Nouveau gevels. Geen hond die ernaar kraait. Je treft er geen toerist aan –we bevinden ons hier in een wat verpauperde stadswijk- maar het schoons wat hier het straatbeeld siert is zonder meer het spreekwoordelijke ommetje waard.
  • Verdrinken in protserige Art-Nouveau kan eveneens in Cointe, het Beverly Hills van eind 19e, begin 20e eeuws Luik. Kasten van huizen, voorzien van grappige uitstulpingen, speelse sgraffite, vreemde rondingen, omlijst door veel bomen en rijke stilte.
  • Niet het allermooist maar officieel wel het alleroudste Art Nouveau gebouw in Luik bevindt zich in de buurt Jonfosse, Rue Lambert 13/15. Het is gebouwd in 1895, slechts twee jaar nadat het eerste Art Nouveau huis in Belgie werd gebouwd.
  • Vlakbij, in dezelfde buurt tref je –buiten nog een paar indrukwekkende gevels- eveneens een erg bijzondere sgraffite afbeelding aan. Hierop geen speelse krullen of organische vormen… maar keiharde reclame van een toenmalige wapenfabrikant! Komt dat zien in Rue Grandgagnage 16/18. Blijf dan vooral ook eventjes voor huisnummer 12 staan in dezelfde straat, een van de mooiste optrekjes in de stad.

Adres