header image
standard-title ijssalons

ijssalons

Als heuse ijs-amateurs durven we te stellen dat we de meeste ijssalons in de binnenstad nu wel  kennen. En ja, er liggen er nogal wat. Van commerciële Australische ijshoorntjes in de winkelgalerijen tot ambachtelijke bereide coupes in achteraf-straatjes. Van luxe ijstaarten tot smakelijk bier-ijs, het pallet aan mogelijkheden lijkt onuitputbaar. Het is een onmogelijke taak om deze fijne ijspaleizen allemaal te bespreken. We beperken ons tot onze favorieten. Een aantal zaakjes noemen we hier, onze twee absolute toppers worden onderaan nader toegelicht. 

  • Franchi, ook erg populair (Rue St-Gilles)
  • A Capri, druk bezocht ijssalon vlakbij Place du Marché (En Neuvice)
  • Icebar, een ijssalon aan Place des Carmes
  • Glacier Achille, een klassieker (Rue Pont d’Avroy)
  • A Cortina, al jaren hét ijssalon in de Guillemins-buurt  (Rue de Serbie 3)

Geen zin in natuurlijk en/of ambachtelijk bereid ijs? Geen nood, in de winkelgalerij aan Place St-Lambert worden industriële ijsjes verkocht van Movenpick en Australian Home Made Icecream. Toch knap trouwens, dat homemade.

EEN STUKJE IJS-GESCHIEDENIS...

Waar en wanneer de eerste ijssalon haar poorten open gooide in Luik is ons volledig onbekend. Geen idee. Waarschijnlijk werd het eerste Luikse consumptie-ijs, voor de gewone mens, ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw verkocht.  Waarschijnlijk waren het Italiaanse immigranten die onze deze dienst bewezen. Waarschijnlijk…. Want er bestaan weinig zekerheden voor wat betreft de geschiedenis van het ijs. Sommige culturen waren al eeuwen zo gewoon met het invriezen van bepaalde goedjes dat er eenvoudigweg geen geschriften over bestaan; te vanzelfsprekend, te gewoontjes. Het procedé van levensmiddelen koelen met of zonder zout is al eeuwenoud in ieder geval. Zelfs de Romeinen hadden al een soort koelkast. Nog niet zolang geleden gebruikte men hier in Luik, zoals overal elders, glacières. Dit zijn een soort diepe kelders, waar men ijs, ook in warmere tijden, vrij makkelijk kon conserveren. In Parc de la Boverie ligt er nog eentje, goed verstopt en enkel toegankelijk tijdens de Open Monumenten Dag. Of er ook consumptie-ijs werd gekoeld? Geen idee…