Carnaval du Nord
Belgie blijft een surrealistisch vreemd land. Neem nu zoiets als carnaval. In het ene stadje wordt het gedurende bijna een week in volle ornaat gevierd, een dorp verderop wordt het feestje drie weken later op zondagmiddag gevierd. Weer een gehucht verder heeft men nog nooit van carnaval gehoord.

Luik behoorde tot aanvang 21e eeuw tot die laatste categorie. Niet zo vreemd eigenlijk, de stad heeft tenslotte al een geweldige equivalent. Deze vindt in de zomer plaats; de feesten van Maria Hemelvaart.  De mensen zijn dan weliswaar niet verkleed, maar de bezopen harmonieën, drankliederen en optochten lijken verdacht veel op een stevig partijtje carnaval in zomerse sferen.

Maar goed, carnaval in Luik. We hadden het dus niet, maar hebben het nu wel. Begin 21e eeuw kwam iemand op het idee om het feestje dan maar –huppakee- gewoon te introduceren en wel in het volkskwartier Saint Léonard. Carnaval du Nord heet het. De ontbrekende traditie is er met een vette knipoog  terplekke bijbedacht. De buurt wordt geterroriseerd door een personage die Miniss Hiver heet en die met behulp van Léon Tchiniss –zoon van (echte) volksheld Tchantès- kan worden verdreven.

Kortom: niet zeuren, gewoon wat bedenken et voila, we zijn weer een feestje rijker! Gelijk hebben ze! Het buurtcarnaval vindt dit jaar op 29 februari plaats, en begint om 14u met een optocht door de buurt Saint Léonard (vertrek vanaf Place Vivegnis). Aansluitend kampvuur en feest bij Espace Nord 251 (Rue Vivegnis 251) en in de kroegen eromheen.

Start:

29 februari 2020 14:00

Einde:

29 februari 2020 23:59

Vergoedingen & Tickets

Gratis

Dit evenement heeft geen entreekosten

Evenementenlocatie

Adres:

Espace 251 Nord, Luik

klik hier om de plattegrond te zien