It’s not the mountain we conquer, but ourselves

(Edmund Hillary – die samen met Tenzing Norgay in 1995 als eerste de Mount Everest bedwong)

Een van de best bezochte attracties in Luik is Montagne de Bueren, een heuse trap van 374 treden die het oude stadshart met de  Citadelle verbindt. Iedere zondag trekt menige toerist de stoute schoenen aan en waagt een klimmetje naar de top. Echte thrillseekers lopen zelfs nog eventjes door tot bij de Citadelle zelf, nog eens vijftig treden verder. Best leuk en aardig, maar laten we eerlijk wezen, eigenlijk is het een klim voor watjes. Met de tips die we hier hebben opgesomd ben je zo boven… En ach, mocht je toch uitgeteld zijn; in het ziekenhuis op de heuvel hebben ze beademingsapparatuur.

Echt Spektakel

Laten we wel wezen, als de avonturier in jezelf schreeuwt naar écht spektakel, reis dan af naar de ruige, ongerepte wildernis van de Luikse Himalaya. Toegeven, het getuigt van wat hoogmoedswaanzin om de heuvels rondom het stadscentrum zo te noemen, maar ach… Elk middel is geoorloofd om de nietsvermoedende dagjesmens te wijzen op de donkere moerassen, verraderlijke wouden en de mysterieuze bergtoppen die hoog boven de stad uit toornen.

De Luikse Annapurna

Zo kun je een heuse klimexpeditie ondernemen naar de top van Batterie Nouveau in het verre, afgelegen en ondoordringbare Thier à Liège (het ‘dorp’ van Luik). Okay, het is net niet de Mount Everest, maar toch zeker wel de Annapurna van Luik. Vanaf de top heb je niet alleen een geweldig uitzicht over stad en land, maar heb je het rijk meestal ook helemaal voor je alleen (als niet te veel mensen dit artikel lezen natuurlijk). Een pareltje waarvan menige Luikenaar het bestaan niet eens kent, zo indrukwekkend is ie…

Batterie Nouveau

Een van de hoogste punten van Luik dus, dat in een niet zover verleden niet eens bestond! Batterie nouveau is namelijk een slakkenberg, een berg van mijngruis, en een stille getuige van de rijke mijnbouwgeschiedenis in de heuvels rondom Luik.  De mijn werd in 1965 gesloten, waarna de slakkenberg aan zijn lot werd overgelaten. Hij is nu volledig begroeid en klaar om door jou getemd te worden.

Er is helaas nog geen plaatselijk reisbureau dat de diensten van sherpa’s, koks, gidsen, muilezels, traumahelikopters en dergelijke ter beschikking stelt, dus bereid je goed voor en haal diep adem.

Klaar? Okay dan, de route omschrijving volgt snel…