Geen zin om het mainstream uitgaansleven in te duiken? In voor wat alternatiever maatwerk? We weten uit ervaring dat het niet altijd makkelijk is om deze ‘alternatieve scene’ zomaar eventjes te ontdekken in een vreemde stad. De underground-scene draagt deze naam natuurlijk niet voor niets. Verwonderlijk is het dan ook niet dat haar vaandeldragers ontbreken in de standaard reisgidsen en websites over Luik. Om vooral niet tot die laatsten gerekend te worden, hebben wij natuurlijk wél een paar tips. In het bijzonder voor mensen die wel eens wat anders willen dan de zoveelste kroeg of discotheek…

Let wel: onderstaande toko’s zijn niet altijd open en hun site (als ze die al hebben) is niet altijd up-to-date. Het zou ook wel erg gezapig worden anders…

Let’s go underground!

Le Hangar: puik publiek in dit goed geheim gehouden depot verstopt achter de flatgebouwen van Quai St-Léonard. Vaak live-concerten, deejaysets en thema-avonden. Het is wel even zoeken, maar dan heb je ook wat… Rechts van Quai St-Léonard 43a bevindt zich een donkere oprit. Hier loop je naar binnen. Na 20 meter zie je de entree aan je linkerkant. Welkom bij de Hangar.

Le Garage: een paar meter lopen van Le Hangar, vind je -in een zijstraatje- het nog onbekendere Le Garage. Dit is een piepklein concertpodium/muziekcollectief pal tegenover de plaatselijke buurtsuper. Zoals de naam al doet vermoeden is het in een oude garage gevestigd, alhoewel je eerder van een garagebox kunt spreken. Regelmatig ook expo’s en jamsessies (donderdagavond).

La Zone: na hierboven een hangar en een garage te hebben besproken, wagen we ons nu aan de sfeervolle kelders onder de Quai de l’Ourthe 42, alwaar een zeer actief en alternatief poppodium is gevestigd. Hier buiten concerten ook veel aandacht voor multiculturele evenementen, lezingen en workshops. Op donderdag kun je er ook voor een hapje terecht.

Casa Nicaragua: Aan het begin van Rue Pierreuse tref je het zeer multiculturele Casa Nicaragua aan, vrijwel wekelijks geopend voor alternatief Luik. Hier veel aandacht voor wereldmuziek, solidariteit en duurzame projecten, alwaar zij zelf ook bij betrokken zijn.

L’Aquilone: Een gezellige kluster aan ruimtes rondom een rommelige, maar sfeervolle binnenplaats, vormt het kloppend hart van l’Aquilone. Dit is een veelzijdige wereldse stichting die zowel concerten, expo’s, lezingen en alternatieve, creatieve workshops organiseert. Op vrijdag- en zaterdagavond kun je er tevens een (goedkoop) hapje eten.