Café Liégeois

Café Liégeois
Hebben we het hier over een kroeg, een bar? Nee, Café Liégeois is een soort dessert, met als hoofdbestanddeel thee. Oh nee, we bedoelen natuurlijk koffie. Het is op veel plaatsen verkrijgbaar en kent buiten een verfijnde smaak ook een ruige geschiedenis.
De geschiedenis

Ooit, in een ver verleden heette het Café Viennois, ofwel Weense koffie. Dat was voordat een paar Europese landen in 1914 bedachten dat het tijd werd om eens wat herrie te gaan schoppen. En zo begon eind juli de Eerste Wereldoorlog, La Der des Ders zoals deze in de Franstalige wereld werd genoemd. De laatste der laatsten, maar niet heus. Deze hel op aarde begon eind juli 1914 en kostte het leven aan naar schatting zo’n 15 tot 19 miljoen mensen, veelal jonge mannen. De neutraliteit van België werd tijdens deze eerste oorlogsdagen meteen geschonden. Duitse troepen marcheerden zonder al te veel blikken of blozen bij Visé de grens en verwachtten zo spoedig naar Frankrijk op te rukken. Appeltje, eitje, zeg maar. Dat was toch wel een domme vergissing van de Oosterburen. Eenmaal bij ons gemutliche provinciestadje Luik aangekomen brak de pleures uit, de allereerste veldslag van WO I. Luik verzette zich heldhaftig. Gedurende twaalf dagen hield het leger onder leiding van Général Leman stand tegen de Duitse indringer. Deze laatste had hier slechts twee dagen voor in zijn agenda vrijgemaakt. Foutje.

De gevolgen van deze vertraging waren essentieel voor zowel België als ook Frankrijk. Zo hadden zij meer tijd om de verdediging van beiden landen te organiseren en werd de Duitse opmars ruimschoots vóór Parijs gestopt.
Aldaar was het anti-Duitse sentiment natuurlijk niet van de poes. De straat en het bijbehorende metrostation ‘Berlin’ werden spontaan ‘Liège’. Ook Oostenrijk-Hongarije kreeg het zwaar te verduren in Parijs. De ooit zo geroemde Café Viennois werd nu vol trots en voor eeuwig omgetoverd tot Café Liégeois. Dat bekt omgedoopt tot natuurlijk ook veel beter.
Maarre hoe zouden onze Luikse helden dit smakelijke dessert nu eigenlijk zelf hebben genoemd tijdens de Groote Oorlog? Die hielden het gewoon op Café Viennois…

Het recept

Natuurlijk lopen we hier weer eens tegen het probleem aan dat er tig verschillende recepten bestaan. De een is nog authentieker dan de ander. We beperken ons hier tot een vrij algemene versie.
Benodigheden per persoon:
– half kopje espressokoffie, eventueel gezoet met  suiker
– 1 bolletje vanille-ijs
– 1 bolletje mokka-ijs
– Verse slagroom (licht opgeklopt met vanillesuiker)
– Koffieboontjes of chocoladesnippers
– Optioneel: een scheut Peket (Luikse graanjenever). Wij zouden zeggen: vooral doen

Bereiding

1) Schep de bolletjes ijs in een feestelijke ijscoupe of glas
2) Giet hier de warme (maar niet hete) koffie overheen, wel dan niet met de Luikse peket
3) Garneer met een flinke dot slagroom, die wel licht opgeklopt is, maar niet volledig (moet een beetje smeuïg zijn
4) Giet hier de koffieboontjes of chocoladesnippers overheen
5) Aanvallen maar

Verkrijgbaar

Natuurlijk kun je jezelf ook gewoon trakteren op een Luikse koffie, als je toch eenmaal in de stad bent. Diverse horeca-gelegen serveren dit smakelijke dessert. Meer informatie en een alleraardigste lijst met adressen vind je hier.