Bouquettes

Bouquettes

Als je zin hebt in een stukje échte folklorische zoetigheid laat de Luikse wafel dan vooral links liggen. Ga voor een paar heuse ‘bouquettes’; typische Luikse pannenkoeken  met krenten en peket (jenever).

De smakelijke hap werd in de 18e eeuw –grappig genoeg-  door een Limburgse graaf geïntroduceerd. Zij dankt haar naam aan het Nederlandse woord ‘boekweit’, één van haar belangrijkste bestanddelen.  De Luikenaren zijn echter met het geval aan de haal gegaan, hebben de buitenlandse jenever vervangen door eigen  jenever en genieten nu alweer enkele eeuwen van deze fijne versnapering. Ze vormt –naast de peket zelf- een van de belangrijkste folklorische symbolen tijdens de beroemde Maria
Hemelvaart feesten in Outremeuse (15 augustus). Ook wordt ze tijdens de dagen tussen kerst en Maria-Lichtmis (2 februari), gretig verorberd. Al dan niet met een glaasje vin chaud. Daarnaast is ze sowieso een graag geziene gast op plaatselijke feestjes en partijen in het algemeen. En ach, gewoon thuis voor de buis smaken ze ook verrukkelijk.

Als je de exotische ingredienten eenmaal in huis hebt, zijn ze –de wachttijd buiten beschouwing latend- dan ook zo gemaakt. ‘Een kind kan de was doen’, om eens een achterlijke uitdrukking te gebruiken.

Wat hebben we nodig voor ongeveer zes personen?

– 0,5 liter water – 0,5 liter melk – 500gr tarwebloem – 250gr boekweitmeel – 100gr poedersuiker  –  rozijnen – 5 eieren – 0,1 liter peket (of lekker meer, of bij gebrek aan beter een ander type jenever of anders cognac of rum or whatever….) – 50gr verse gist – beetje zout – beetje kaneelpoeder – vet of olie om in te bakken – bruine suiker of Luikse stroop.

Let’s go!

  • rozijnen in de peket laten weken
  • de verse gist in een beetje lauwgemaakte melk oplossen
  • beide meelsoorten zeven en met de melk en het water vermengen (gebruik hiervoor een houten lepel)
  • poedersuiker,eieren, zout en kaneelpoeder toevoegen en goed doorroeren.
  • beslag afdekken en drie uur laten rijzen
  • vervolgens de rozijnen en peket toevoegen en nogmaals roeren
  • klontje boter of olie in de pan en huppakee, bakken maar die hap (niet te veel beslag gebruiken, bouquettes horen vrij dun te zijn)
  • bestrooien met bruine suiker of voorzien van een laagje Luikse stroop, oprollen en aanvallen!