Boulets à la Liégeoise

Boulets à la Liégeoise

De favoriete hap in Luik heet Boulets à la Liégeoise, ofwel Luikse ballen, sympathieke gehaktballen die bovenaan menige menukaart prijken in ‘t Luikse stadscentrum en ver daarbuiten.

En ja, men is trots op deze bal. Er bestaat zelfs een heus broederschap in klederdracht dat als doel heeft hem op het grote wereldtoneel te promoten. Dit gebeurt middels proeverijen, de jaarlijkse prijsuitreiking van de Kristallen Bal en natuuriljk het luid verkondigen van de strijdkreet ‘Gay, gay, gay Boulet’ op menig Waals onderonsje. Gay? Of de bal gay is of niet is eigenlijk niet zo interessant;  de hilarische fanclub van Gay Boulet levert in ieder geval hét recept voor de Luikse bal.

Ingredienten bal (voor ongeveer tien ballen):
300 gram rundergehakt, 700 gram varkensgehakt, 1 fijngehakte ui, 4 sneetjes witbrood zonder korst, in melk geweekt, 2 eieren,  een beetje paneermeel, boter, zout, peper en nootmuskaat

Meng alle ingredienten en vorm balletjes van ongeveer 120 gram. Mochten ze niet stevig genoeg zijn, voeg je wat paneermeel toe. Zet ze 35 minuten met wat boter in een goed beboterde schaal in de oven (180°C). Ze rustig in een pan bakken mag ook.

Ingredienten saus:
4 grofgehakte uien, thijm, laurierblad, twee kruidnagels, enkele jeneverbessen, 4 eetlepels basterdsuiker, beetje witte wijnazijn, half litertje vleesbouillon, 1 à 2 eetlepels Luikse stroop, wat maizena, een paar (zwarte) rozijnen

Bak de uien in boter samen  met wat thijm, het laurierblad en kruidnagel. Voeg de bruine suiker toe en maak er een caramel van. Afblussen met wat wijnazijn en de vleesbouillon. De Luikse stroop toevoegen en een half uur op een vuurtje laten sudderen. Dik de saus vervolgens wat in met de maizena, voeg de rozijnen toe (eventueel geweekt in jenever) en breng op smaak met peper en zout.

Tuurlijk valt er te variëren, mag best van de smaakpolitie; zelf voegen we bijvoorbeeld knoflook aan de saus toe en wat peterselie op het eind.

Frites erbij, lekker koud pilsje erbij en huppakee, gaan met die banaan! Gay, gay, gay boulet!