header image
standard-title zien/doen

zien/doen

Interesse in de toeristische trekpleisters van Luik? Grote opgeknapte musea? Degelijke stadswandelingen door de historische buurt? De klassiekers voor wat betreft ‘authentiek’ Luiks leven? Dan raden we je van harte een bezoekje aan het bureau voor toerisme aan. Je treft er 1001 leuke ideeën voor een middagje Luik aan, van heel standaard tot soms best wel een beetje origineel.
Zelf hebben we op onze site vooral wat dingen proberen te bundelen die juist wat minder of niet bezocht/gedaan worden. Of -in onze ogen- niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Zo zijn er massa’s Luikenaren zelf die niet eens weten dat er in het centrum van Luik ooit een groot keizer is gestorven. Laat staan dat de botanische tuinen geopend zijn voor publiek.
We hebben de attracties in een paar categorieen onderverdeeld, alhoewel het niet altijd makkelijk is om alles zomaar in een hokje te stoppen!

Wist je dat….

… er vroeger een gigantische kathedraal op Place St. Lambert stond? Dit gotische gebouwtje was qua omvang en stijl te vergelijken met de Notre Dame in Parijs. De toren bereikte met haar 135m dezelfde hoogte als de heuvel iets verderop. Heel leuk en aardig, maarre, waarom staat ie er niet meer, vraag je je wellicht af. Het gebouwtje werd door een oververhitte bevolking eind 18e eeuw spontaan afgebroken. Dit gebeurde tijdens de Luikse revolutie (in navolging van de Franse). De metalen zuilen op Place Saint Lambert symboliseren de voormalige zuilengang in het schip.  De fundamenten van de kathedraal zelf, kun je bewonderen  in het archéoforum (onder het plein).