Aquarium-Muséum

Alhoewel over Aquarium-museum al genoeg te vinden is in de toeristische brochures van Luik, wilden we het toch graag nog even uitlichten hier. We zijn namelijk fan van deze plek, maar niet om de gebruikelijke redenen. Hier dus geen opsomming over de bijzondere collecties die het museum rijk is, maar…….wel de onthulling van een heus geheim wat angstvallig door de toeristische dienst en de eigen website verzwegen wordt. Laten we maar meteen losbarsten; het museum is niet een beetje, maar best wel erg verouderd!  Vooral de zoölogische afdeling op de tweede verdieping is om die reden ronduit geweldig.  Grote vergeelde zalen vol stoffige vitrines, onleesbare -nog met de hand geschreven- bordjes, opgezette zoogdieren die ieder moment uit elkaar kunnen vallen, verkleurde insecten, dingen op sterk water waarvan het water verdwenen is….Het is maar een kleine sfeer-impressie van een tof museum uit lang vervlogen tijden. Want ja, laten we eerlijk zijn; je waant je hier in de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat is overigens absoluut niet denigrerend bedoeld, maar juist een compliment (alhoewel de directeur er vast anders over zal denken); iedereen die we op sleeptouw naar deze plek nemen, loopt hopeloos verliefd weer naar buiten. En ja, de collecties zijn daadwerkelijk heel indrukwekkend en uniek, en ja, het aquarium in de kelder ook écht heel leuk voor de kids (van piranas tot haaien, alles zwemt voorbij), maar daarover kan de toeristische dienst vast meer vertellen… Verder….
  • tip voor de kinderen:  zoek de opgezette zeemeermin op de zoölogische afdeling!
  • de grote fresco op de muur in de entreehal is van niemand minder dan Paul Delvaux.
  • het deel in de kelder met het haaienaquarium en de koralen is trouwens wél recentelijk vernieuwd.
  • Honger? Dorst? Het museum heeft geen cafetaria of iets dergelijks. Als je wilt na praten bij een lekkere kop koffie/pul bier verwijzen we je richting stadscentrum of Place de l’Yser in Outremeuse.
Praktisch:
  1. Openingstijden; maandag t/m vrijdag van 09u tot 17u. In het weekend en op feestdagen van 10u tot 18u.
  2. Toegangsprijs; 7,50 euro, reducties voor senioren, studenten, kinderen en groepen. De eerste zondag van de maand is het bezoek gratis!
  3. Adres: Quai Edouard Van Beneden 22, 4020 Liège. Tel : +32 (0) 4 366 50 21. website