header image
standard-title Amerikaanse restaurants

Amerikaanse restaurants

Als je bij Amerikaanse restaurants in Luik denkt aan hamburgers, spare-ribs en wellicht zelfs aan cajun-food, klopt dat. Mocht je echter aan taco’s, empanada’s of een stevige Argentijnse steak denken, zit je eveneens juist. Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je smaakpupillen warm en wild van worden. Van Quebec tot Vuurland, van eclectisch New York tot de pampas van Paraguay, er zijn genoeg eettentjes om zowel Noord als ook Zuid-Amerika sprankelend tot leven te brengen in ons provinciestadje aan de Maas. De Midden-Amerikaanse keuken daarentegen kan wel een beetje hulp gebruiken, alhoewel de al genoemde taco het de laatste tijd goed doet in het centrum van de stad. 

Klik voor je culinaire Amerikaanse reis vooral verder op je favoriete regio:

Amerikanen in Luik, Luik in Amerika

Buiten wat sterspelers voor voetbalclub Standard, is de Amerikaanse gemeenschap eigenlijk niet zo goed vertegenwoordigd in Luik. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over Noord-Amerika, maar over beiden continenten en het tussenliggende deel. Gelukkig maar dat de keukens wél wortel hebben geschoten in ons stadje langs de Maas. 

Hoe zit het eigenlijk andersom? What about Luik aan de andere kant van de oceaan? Er heeft ooit een ‘Nieuw Luik’ bestaan, een beetje zoals Nieuw Amsterdam. Het is daarentegen nooit uitgegroeid tot een tweede New York,maar volledig in lucht opgegaan, verschwunden. Het betrof een kleine vesting van Luikse kolonisten ergens in Missouri, VS, begin 19e eeuw. Vanaf 1833 is er geen spoor meer van hen terug te vinden (bronnen: patoisez-vous.be en thebelgianamerican.com).

Onze zoektocht naar andere steden die Luik, Liège of in het Spaans Lieja zouden heten hebben nog niks opgeleverd. Wat we onlangs wel hebben gevonden (en geproefd) is…de Luikse wafel! Slenterend door Manhattan kun je er bijna niet meer omheen, bij de kraampjes van ‘Wafel & Dinges’ worden ze als warme broodjes verkocht. Nu nog wachten tot de Luikse pannenkoeken en ballen het Amerikaanse vasteland veroveren…