vervoer

Bus

Luikse bus in stadscentrum

Luikse bus in stadscentrum

Een bus vinden is niet zo moeilijk in Luik; de TEC-bussen rijden in groten getale van ’s morgens vroeg tot na middernacht naar iedere uithoek van de stad.

 • Handig om te weten is dat lijn 1 en 4 standaard van noord (Quartier Historique) naar zuid (treinstation Guillemins) rijden en daarbij stoppen op de grote halte van Place St. Lambert, midden in het stadscentrum.
 • Kaartjes kun je -buiten automaten- ook nog gewoon in de bus kopen, je betaalt dan 2,40 € per traject (das dan voor iedere bestemming die zich in het centrum bevindt).
 • Meer info op hun site (helaas nog altijd niet in het Nederlands of Engels). Mocht je er geen wijs uitkomen kun je ons even contacteren.

Trein

Guillemins ((c) Nguyen-Dai Quy)

Het hoofdstation van Liège heet Guillemins, en tja, je kunt er ook niet echt omheen. Gezeteld in een gloednieuw gebouw –een ‘werkje’ van de Spaanse architect Calatrava- is het immense station een bezienswaardigheid an sich.

 • Houd de tijd in de gaten als je Luik voor een dagje bezoekt vanuit Nederland. De laatste trein terug naar Maastricht vertrekt in het weekend al rond 22.00u!!! (door de week een half uurtje later)
 • Tickets voor alle andere locaties in Nederland moet je bij de internationale balie halen. Probleem is dat ze een paar euro administratiekosten in rekening brengen én dat het vaak lang duurt voordat je aan de beurt bent. Handiger is om naar Maastricht te reizen en aldaar je vervoer verder te regelen.

Taxi

Genoeg taxi’s te krijgen in Luik, behalve als iedereen er een tegelijk neemt natuurlijk…Belangrijke taxistandplaatsen in het centrum zijn:

 • Rue Saint Léopold, vlakbij Place Saint-Lambert
 • Place de la Cathedrale
 • Boulevard Sauvenière/Avroy, bij Rue Saint Gilles

Een volledige lijst vind je hier.

Boot

Bezoek je Luik tussen 1 april en 31 oktober? Komt dat even goed uit… das de periode dat de pendelboot acht keer per dag van noord naar zuid vaart! Een soort busverbinding met zes haltes aan de Maas, maar dan wel een stuk relaxter en in enkele gevallen zelfs goedkoper. Hier vind je alle info.

Fiets

(foto: Monica Arellano-Ongpin / photo on flickr )

Ben zeker van je zaak voordat je door het centrum gaat fietsen (!!); het is hier niet Nederland, de Luikse infrastructuur is niet echt tweewielervriendelijk; fietspaden zijn vrij onbekend. Mocht je er toch aan willen wagen (zoals wij), hier wat tips:

 • Fietsen kun je per dagdeel huren bij Maison Des Cyclistes (station Guillemins)
 • Verplaats je zoveel mogelijk via de Ravel; een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk, wat Luik via Outremeuse passeert, vlak langs het stadscentrum.
 • Vlucht het trottoir op als het zaakje wat al te leip wordt.
 • Mocht het toch fout gaan; je bent zelf nog heel, maar je fiets niet meer, hebben we hier een lijst van fietsenmakers gevonden (let op; die in de Decathlon is er niet meer).

Auto/parkeren

Nederlanders vinden dat Belgen niet kunnen rijden, en guess what? Belgen denken hetzelfde van Nederlanders! De verkeersregels zijn hier hetzelfde, maar worden soms wat anders geinterpreteerd (let vooral op bij rotondes). Gewoon rustig ademhalen, dan zou het goed moeten komen.

Parkeren:

zijstraatje centrum

zijstraatje centrum

 • Geen gebrek aan parkeergarages in het centrum en het goede nieuws is dat er vrijwelaltijd wel plaats is, zelfs op drukke zaterdagen.
 • Parkeertarieven zijn ietsje lager dan in Nederland, maar niet genoeg om over naar huis te schrijven
 • Vlak buiten het centrum (op vijf minuten loopafstand) vind je al gratis parkeerplaatsen, kwestie van even zoeken, we gaan ze niet verraden.
 • Okay, eentje dan, in het centrum zelf nog wel; vlak voor de Esplanade Saint-Léonard ligt een parkeerterrein, je kunt er een paar uur gratis parkeren, vergeet niet je blauwe parkeerschijf onder de voorruit te leggen! Deze is trouwens wel vaak vol.
 • Is je auto ondanks alle goeie bedoelingen weggesleept? Het politiebureau aan de Rue de la Régence 55 (Telefoon : +32(0)4 340 89 00) kan je vast verder helpen.

vliegtuig/helicopter/benenwagen

In theorie is het natuurlijk ook mogelijk om per boot, vliegtuig, helicopter of benenwagen naar Luik te komen, maar dat laten we maar fijn aan je zelf over!

(foto’s: bus – gregw66/photo on flickr, guillemins – Nguyen-Dai Quy, fiets – Monica Arellano-Ongpin/photo on flickr, zijstraatje – Saf/photo on flickr)