Streekkeuken

Denk vooral niet aan vederlichte blaadjes sla of waterige soepjes wanneer je je in de wereld van de traditionele Luikse keuken stort, maar eerder aan aangename borden stevig voedsel met minstens even stevige sausjes en supplementen.

De Luikse keuken is een echte volkskeuken; ze bestaat uit eenvoudige, maar zeer smakelijke gerechten die zo uit grootmoeders tijd zijn weggeslopen en die buiten veel eetplezier ook een prima bodem vormen voor een stevig avondje stappen in het Luikse centrum.

We hebben een paar van die typische recepten voor je verzameld, zodat je waar dan ook elders ter wereld, heerlijke culinaire hoogstandjes met exotische namen als ‘boulets à la Liégeoise’, ‘Potée Liegeoise’ of ‘bouquettes’ kunt serveren aan nietsvermoedende visite.  Je vindt ze hier.

Voor iedereen die geen zin heeft om te koken, hebben we hieronder een paar typische Luikse eettentjes opgesomd alwaar de streekgerechten hoogtijdagen vieren.  Het is maar een hele kleine greep uit een heel groot aanbod; vrijwel ieder zichzelf respecterend eetcafé serveert op zijn minst (!) Luikse ballen, een soort gehaktballen geserveerd met een Luikse stroopsaus en frites natuurlijk. Eén keer per jaar wordt er zelfs  een ‘kristallen bal’ uitgereikt aan de toko met de allerbeste ballen. Dat smaakt naar meer!

Taverne Tchantchès Et Nanesse: het bekendste streekrestaurant van Luik, gelegen in een eeuwenoud pand op Outremeuse.  Alhoewel het al geprezen wordt in iedere toeristische gids en site (en onze hulp niet nodig heeft), wilden we het toch even vermelden.

Le Saint Grégory: een goedbewaard culinair adres in de historische buurt. Hier geen menukaart in vier talen, Luikse marionettepoppetjes aan de muur of tafels vol toeristen, maar een eerlijke eenvoudige keuken, die prima past bij de gezellige clientele van dit buurtcafé.  Winnaar van de Kristallen Bal in 2014!

The Kitchen: een heel modern restaurant dat typische streekgerechten naar een hoger plan tilt. Verfijnd, vers, een verfrissende explosie van oude en nieuwe smaken. Onze absolute coup de coeur, zoals men dat hier zegt…

Amon Nanesse: het mooie restaurant van Maison du Peket (Het Luikse jeneverhuisje wat we hier bespreken), vlakbij Place du Marché.  Net als het café in hetzelfde pand, is het restaurant aangenaam indrukwekkend als ruimte, alhoewel de twee duidelijk van elkaar gescheiden worden.

Bistro d’en Face: Historisch gelegen tegenover de oude vleeshal, biedt Le Bistro d’en Face een van de betere boulets à la Liégeoise, sterker nog: ze hebben vorig jaar nog de befaamde ‘boulet en cristal’ gewonnen.

Café Lequet (Chez Stockis): nog een absolute klassieker. Volkscafé bij uitstek. Hier geen omhooggevallen ballen, maar gewoon lekkere down to earth ballen met alles erop en eraan.