shopping

Een favoriete bezigheid van zowel menig dagjesmens alsmede lid van de inheemse bevolking is natuurlijk shoppen. Alhoewel Luik op papier gezien eigenlijk maar een eenvoudig provinciestadje is, is het stadscentrum toch behoorlijk groot en dus ook het winkelgebied. Dit heeft vast te maken met de verstedelijking rondom Luik, de stad zelf grenst aan een aantal andere gemeenten waardoor je kunt spreken van een verstedelijkt gebied met ongeveer 600.000 inwoners.

Maar goed, winkelen dus. Grofweg bevindt het winkelgebied zich rond en tussen Place St-Lambert en Place de la Cathédrale. Luik heeft geen allesomvattende lange winkelstraat, maar een aantal kleine winkelstraten, shoppingcentra en pleinen, alwaar je vrijwel alle bekende winkelketens aantreft.

Voor wat aparte winkels verwijzen we je graag naar wat kleine straatjes rondom het hypercentrum en voor deftige boetieks kun je in de straten tussen de kathedraal en Le Carré terecht. Onze favoriete markten, straatjes en winkels vind je hier:

En verder:

  • In België kennen ze géén koopavond, maar zijn de winkels daarentegen ook niet op maandagochtend gesloten (uitzonderingen daargelaten).
  • Grofweg zijn de winkels in het centrum van maandag t/m zaterdag geopend van 10u tot 18u. Zondag is vrijwel alles dicht.
  • Buiten het centrum bevinden zich enkele grote shoppingmalls, waaronder Mediacité en Belle-Ile. (winkels blijven hier langer open).
  • In tegenstelling tot in Nederland word je een kwartier voor sluitingstijd niet naar buiten gekeken, vaak kun je rond 18u nog gerust een winkel binnenwandelen.
  • De uitverkoop ligt in België aan banden en is strikt gezien alleen toegestaan in januari en juli. Nu heeft menig winkelier hier wel wat op gevonden en zijn er door het jaar heen ook wel koopjes te scoren.