Musée La Boverie

Toen we de deze website net begonnen vol te typen met zinnige en minder zinnige informatie over onze ‘cité ardente’ stond één ding vrijwel direct vast: we wilden geen website beginnen met daarop alle musea, hotels en ‘todo’ dingen die je al op vrijwel iedere andere site over Luik vindt. We zijn tenslotte geen toeristische databank, stelden we een beetje hautain vast. Om onze selectie-criteria te passeren moest de bezienswaardigheid juist onbekend of nog beter, zelfs onbemind zijn, en voor grote musea was DUS geen plaats.

Tja, bij een museum als Le Grand Curtius (nooit onze favoriet geweest) kunnen we dit volhouden, maar in het geval van musée La Boverie blijkt dit onmogelijk.  We moeten onze meningen bijstellen…

Sterker nog: we hebben ons hart verpand aan dit gebouw, haar locatie, haar collecties, haar café en zeker ook haar bijzonder toffe omgeving.

Het gebouw zelf is al héél bijzonder: het enige resterende gebouw van de Wereldexpositie die in 1905 in de stad heeft plaatsgevonden. Een gebouw uit de hoogtijdagen van de Belle-Epoque, een tijd waarin het hele park leek te bezwijken onder zowel romantiek alsmede lichtvoetig vertier.

Door de jaren heen heeft het goede maar ook minder goede tijden gekend en vooral  de laatste paar decennia behoorden tot de minder goede:  het eens zo trotse gebouw bleek vervallen, eenvoudigweg op instorten te staan. Tot onze grote vreugde is het uiteindelijk helemaal opgeknapt, en nou ja, niet zo’n klein beetje ook. Het is heropend in 2016 en trekt sindsdien een constante stroom aan kunst- en cultuurliefhebbers middels bijzondere exposities met voornamelijk 20e eeuwse thema’s en kunstenaars Kortom: het Luikse museum voor Moderne Kunst, beiden met een hoofdletter.

Adres: Parc de la Boverie, website
Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 10u tot 18u.
Entree. vanaf 5 Euro (volwassenen), eerste zondag van de maand gratis (vaste collecties).