la nocturne des coteaux

In 1994 ontstaan als eenvoudig onderonsje in de historische buurt, is La Nocturne Des Coteaux uitgegroeid tot een groot cultureel evenement wat zo’n veertigduizend bezoekers, in drie uur tijd (!) trekt. 

Alhoewel het niet in ons straatje ligt om de grote toeristische attracties van de stad op te sommen, kunnen we dit bijzondere evenement niet links laten liggen.

Tijdens la Nocturne, de eerste zaterdagavond van oktober,  worden de oude straten, pleinen, steegjes, trappen,  paadjes, alsook de ‘heuvel’  van de buurt feestelijk verlicht middels duizenden kaarsen en kleurrijk omlijst door een veelheid aan muziekbandjes, theatergroepen en beeldende kunst.  Een groot deel van de scholen, stichtingen, musea en vrijwel alle horeca in de buurt participeert en opent haar deuren voor het publiek. Zo ook een aantal bewoners: in menig tuintje (alhoewel de laatste jaren iets minder) kun je een drankje nuttigen met vriendelijke Luikenaren die je met trots hun thuisbasis laten zien.

Diverse wandelroutes staan tot je beschikking, de mooiste en bekendste is de route die via het bos van de Karmelieten  naar de Citadel klimt en via Rue Pierreuse terugvoert naar het episch centrum van het evenement (Rue Hors-Chateau). De beroemde ‘Luikse trappen’, Montagne de Bueren,  een heuse stairway to heaven van 374 treden naar de Citadel, vormt het fotogenieke middelpunt van La Nocturne.

Na afloop mag een daverend slotvuurwerk natuurlijk niet ontbreken, en yep het is ieder jaar groter en mooier, tegenwoordig zelfs van muziek voorzien. Een mooie afsluiter van een eveneens mooi festijn.

Helaas is er ook een keerzijde aan de medaille… De historische buurt heeft niet dezelfde infrastructuur als het centrum van Manhattan; een groot deel bestaat uit kleine stegen, onlogische straatjes en is daardoor eigenlijk niet opgewassen tegen een grote bezoekersstroom. Alhoewel het feestgebied is uitgebreid naar omliggende straten en zelfs buurten, kan het de grote mensenmassa bijna niet meer aan; zowel hors-chateau alsook de eerdergenoemde route zijn heel druk bevolkt.

Het positieve is dat we natuurlijk een paar tips hebben om de grote mensenmassa’s te vermijden, houd ze vooral voor je zelf!

  • Wil je de bekendste route – via het Bos van de Karmelieten- lopen, ga dan vroeg, rond half acht, een half uurtje voordat het feest officieel begint: de kaarsen zijn dan al aangestoken, en het is er nog relatief rustig. Okay, je mist misschien een muzikant of spektakel, maar het magische van een wandeling in een bos vol kaarslicht, neemt niemand je af.
  • Er is een leuke alternatieve route, die weinig bezocht wordt, maar zeker de moeite waard is; beklim Rue Pierreuse (in het begin nog heel druk) en ga vooral rechtdoor waar bijna niemand meer rechtdoor gaat. Op een gegeven moment zie je aan je linkerkant ‘La Ferme de la Vache’ liggen, een oude stadsboerderij. Op de binnenplaats kun je je biertje drinken om vervolgens via de tuinen (met gegarandeerd mooie muziek) af te dalen naar het stadscentrum.
  • Als je ‘op zijn Luiks’ wilt feesten, is het beter om pas na het vuurwerk te komen, als de bezoekers verdwenen zijn. Goed, de kaarsjes zijn gedoofd, maar het plaatselijke nachtleven zeker niet!
  • Ga op verkenning in Feronstrée; Féronstrée is de parallelstraat van het drukke Hors-Chateau. En nee, zeker niet zo mooi, maar…. in Féronstrée bevinden zich eveneens diverse musea en organisaties die haar poorten openen, zeker de moeite waard.
  • Blijf thuis; kom een andere avond en neem je zaklantaarn mee!

Voor meer informatie (parkeren, tijden, routes) verwijzen we je graag door naar de officiele site.

Op zoek naar specifieke informatie? Meer tips nodig? Wil je weten welke kroeg welk bier schenkt? Neem gerust contact met ons op!