jardin botanique

De naam botanische tuin is behouden, alhoewel we het hier toch echt over een alleraardigst stadspark gaan hebben.

Haar geschiedenis is roerig; een deel is in de eer
ste helft van de 19e eeuw aangelegd als universitaire tuin, maar werd –door geldgebrek en bureaucratisch getouwtrek- verwaarloosd en uiteindelijk pas eind 19e eeuw in huidige omvang voltooid.  De eerste wereldoorlog heeft hij glansrijk doorstaan, de tweede minder; een deel van de serres is verloren gegaan bij een bominslag. In 1970 is de botanische tuin uiteindelijk stadspark geworden, de serres staan sinds kort onder toezicht van het MLE (zie hieronder) en een stichting, welke zich beiden inzetten voor het behoud ervan.

  • Het park: Er bevinden zich meer dan 170 planten- en bomensoorten in
    het park. Bij het  MLE (Maison Liègoise d’Environnement, Rue Fusch 3, vlakbij de serres) en bij het Office du Tourisme in de binnenstad kun je een parkplattegrond halen, hier staat alle flora met naam, nummer en vindplaats beschreven.Voor de rest; veel gazon, veel bankjes, een speelterrein voor de kinderen en natuurlijk een vijver!
  •  De serres: Ondanks tal van goedbedoelde initiatieven om de serres nieuw leven in te blazen, blijven deze door gebrek aan mankracht en financiele middelen enigszins vervallen. Maar misschien dat het juist daardoor wel weer een interessant plekje is…De serres zijn opgedeeld in vijf ruimtes, en kennen een uitgebreide verzameling (paar duizend exemplaren) planten, waaronder een bijzondere afdeling orchideeen en vleesetende planten.

Meer info over openingstijden, rondleidingen, entreegelden, vind je hier

Praktisch/weetjes:

  • Een keer per jaar, op 1 mei, vindt er een hele grote planten- en zadenmarkt plaats in het park. Een aanrader!
  • Groene vingers? Loop gerust eens de winkel van het MLE binnen, een boekhandel annex informatief centrum over de regionale levende natuur.
  • Zin in koffie, thee of jus (dat is de drankkaart)? Tegenover de entree van de serres ligt het piepkleine maar sympathieke eco-café Altercafé, onderdeel van Altervoyage Geopend van maandag t/m vrijdag van 11u. tot 17u.
  • Niks eco, gewoon zin in een lekker stokbroodje kaas? Tussen het park en Rue St. Gilles liggen twee broodjeszaken (en in Rue St. Gilles nog wel heel wat meer).