Het kerstdorp

Alhoewel er over grote evenementen in Luik genoeg geschreven wordt, kunnen we moeilijk om ‘Le Village De Noel’, het Luikse kerstdorp heen. Het wordt alom (en vooral door de toeristische dienst) met trompetgeschal aangekondigd als de grootste en oudste kerstmarkt van België en is daarnaast ook nog eens uniek qua sfeer. Vrij vertaald; het gaat hier meer om drank en eten en minder om kerst, iets wat we wel kunnen waarderen.

Het fenomeen wat eind november begint en eind december weer ophoudt trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers als we de kerstmarkt-site moeten geloven, maar laten we dat maar niet doen. Overdrijven is ook een vak.

Maar goed, druk is het er zeker, vooral in de weekenden natuurlijk. En leuk is het er soms ook – vooral na wat glazen Vin Chaud en Luikse peket- vandaar dat we het er toch maar eens over hebben.

Het officiële kerstdorp bevindt zich bij Place du Marché, met een uitloper naar Place Saint-Lambert, maar ook op Place de la Cathedrale en de straatjes die bovengenoemde pleinen met elkaar verbinden is het een groot kerstfestijn met houten chalets, kitcherige lampjes en hele foute kerstliedjes. Als je op zoek bent naar best leuke kerstcadeautjes kun je het best even die straatjes aflopen, voor ijspret zoals schaatsen en sleeën kun je bij de kathedraal en Place Saint Lambert terecht, voor het zwaardere drank- en eetgebeuren raden we je vooral Place du Marché aan.

Hier nog wat interessante weetjes:

  • Geen zin in zo’n grote kerstmarkt? Kunnen we ons best wat bij voorstellen…. Her en der worden ook kleinschalige kerstmarkten georganiseerd, zoals in bioscoop Sauveniere en podium Le Hangar.
  • Het kerstdorp kent zijn eigen burgemeester en gemeenteraad: je kunt ze een beetje vergelijken met Prins Carnaval en zijn Raad van Elf, in het Zuiden des lands.
  • Het officiële kerstdorp eindigt op 30 december, maar de houten chalets in de straatjes richting kathedraal alsmede de kraampjes op Place de la Cathedrale zelf blijven nog een paar dagen langer staan.
  • Op vrijdag- en zaterdagavond is het geweldig druk;  de kerstmarkt is dan net één grote kroeg, zeer geliefd onder Luikenaren zelf.
  • dé belangrijkste dag rond de kerstdagen is kerstavond in Wallonië, en niet -zoals in Nederland- eerste kerstdag. Dit merk je natuurlijk ook op de kerstmarkt, de 24e gaat deze vroeg dicht en is ook al vroeg uitgestorven, terwijl je je op eerste kerstdag (tweede kerstdag kent men in België niet) best gezellig kunt bezatten in het kerstdorp.