Fritures

Genoeg heilige huisjes in Luik, maar het allerheiligste huisje is natuurlijk die waar het mooie woord  ‘friture’ boven prijkt, alhoewel ‘friterie’ ook mag.  Dat de beste frites uit Belgie komen, weet iedere aardappelverslindende wereldbewoner en dus ook zeker iedere Belg. Sterker nog; zelfs in het heetst van de taalstrijd is het is een van de fijne dingen die Walen en Vlamingen gemeenschappelijk hebben; het landelijk chauvinisme over die goudbruin gebakken aardappelstaafjes kent geen grenzen.

Blijft natuurlijk nog de vraag over waar men nu eigenlijk de lekkerste frites maakt. Er zijn hele lijsten op internet te vinden, boeken over geschreven en zelfs musea aan het onderwerp gewijd, maar een eenduidig antwoord  is ver zoek. Ook in een simpel provincie-stadje als Luik zijn de meningen zwaar verdeeld, alhoewel sommige fritures –waaronder onze favoriet- er toch wel een beetje uitspringen.

Zinloos om een lijst met alle fritures op te sommen, we beperken ons tot enkele bekende aardappelparadijzen op strategische punten in de stad én enkele van onze eigen favorieten.

  • La Frite: onze absolute favoriet. De frites zijn er heerlijk, de mogelijkheden fantastisch en de sfeer bijna hip. We hebben er een hele webpagina aan gewijd, klik hier maar….. En dit alles midden in het centrum, bij een aantal leuke kroegen in de buurt….
  • Le Perron: de friture van Place du  Marché. De enige friture in Luik waar je vaak rijen wachtende mensen buiten ziet staan, wellicht door de (toeristische) locatie, alhoewel de frites er zeker ook mogen zijn !  Op de eerste verdieping kun je je aardappelstaafjes op het gemak opeten. Grappig detail: er is geen afzuigkap!
  • La Frite Dorée (Rue Hors-Chateau 136):  dé friture in het Quartier Historique. Een eenvoudig hok, geen overbodige decoratie, geen gedoe, gewoon puur ouderwets, frites. De meningen zijn zelfs onder ons – de makers van deze schone site- verdeeld. De één vindt de frites er echt heerlijk, de ander vindt het er wel okay.  Over het algemeen vinden onze (Nederlandse) vrienden en familie het er geweldig.
  • Chez Nico: ouderwetse friturewagen in Outremeuse, bij een drukke kruising (Boulevard de Constitution 66). De frites zijn er soms geweldig, soms matig, dat ligt eraan wie ze maakt  Met uitsterven bedreigd en dat is geen grapje: binnenkort zijn friturewagens –door de veranderende wetgeving- wellicht uit het straatbeeld verdwenen).
  • Le petit Carré: een schot in de roos; een goeie friture in de bombastische uitgaanswijk van Luik. Of het door de frites zelf (mmm)  of de trek na een paar glazen bier komt laten we in het midden , maar deze parel in Le Carré staat zonder meer zijn mannetje en heeft naast frites ook burgers en warme broodjes in de aanbieding. Mooi meegenomen is dat Le Petit Carré lang openblijft, heel lang.