En Neuvice

Er was eens een straatje in het centrum dat gekenmerkt werd door een hoog aantal vervallen etalages vol vergane glorie: de winkelpanden stonden vrijwel allemaal leeg, de voorgevels oogden triest en de straat zelf leek vrijwel altijd en voor altijd verlaten. Je vroeg je in die donkere dagen wel eens af hoe de drietal zaakjes die nog wél open waren konden overleven. En toch lukte dat. Sterker nog, na lange tijd ging er plotsklaps er een vierde winkeltje open, al snel gevolgd door vijfde en een zesde, en een hotel en…. opeens begon het vergeten En Neuvice -enkele passen van Place du Marché verwijderd- weer helemaal tot leven te komen.

En nu? Nu begint het zelfs een ‘place to be’ te worden voor mensen die op zoek zijn naar hoogstaande hapjes en ingredienten. Vaak niet goedkoop, maar wel smakelijk en ambachtelijk.

Hier enkele gespecialiseerde winkeltjes:

  • Les Petits Producteurs: een markthal met voornamelijk biologische en lokale (seizoensgebonden) producten, onverpakt, ongespoten en onbewerkt. Hier kun je vrijwel alles per stuk/gram/centiliter kopen, dus geen verspilling!
  • Fragrances: al jarenlang het Walhalla voor de ware thee-liefhebber. Een winkel vol bokalen, potten en doosjes met thee van over de hele wereld. Natuurlijk kun je ook terplekke proeven en mocht je liever zin hebben in een aromatische kop koffie ben je ook van harte welkom.
  • Boucherie Colson: het ruikt er lekker, de etalage oogt bijzonder sympathiek en -het belangrijkste- ze hebben voortreffelijk vlees bij deze Luikse kwaliteitsslager. Niet verwonderlijk dat er vaak rijen staan!
  • La Quintessence: traiteur, het adres voor heerlijke Libanese hapjes als houmous, falafel en chich taouk.
  • Jangala; prachtige plantenwinkel gespecialiseerd in vreemde exoten, cactussen en droogboeketten. Eveneens een leuk gamma aan plantenpotten, plantenterraria en decoratie. Je kunt er ook workshops volgen.
  • Renzo Salvador: Geen eten maar muziek! Toegeven, de kans is groot dat je géén luitspeler bent, toch is het zeker even de moeite waard om het atelier van Renzo Salvador te bewonderen; een fabrikant en hersteller van luiten en andersoortige (oude) snaarinstrumenten. Zijn etalage is ronduit prachtig, wat een meesterschap!
  • Uguzon: een waar paradijs voor de echte kaasliefhebber, met name voor degenen die prat gaan op kwalitatieve kazen van rauwe melk. Naast kaas ook heerlijk brood en een fijn assortiment wijn.
  • Carré Noir: geen zelfrespecterende straat zonder chocolatier natuurlijk. De chocolade in de etalage schreeuwt gewoon om opgegeten te worden.
  • Restore: kleurrijke lampen, geometrische muurdecoratie en houten oorbellen, vrijwel allemaal van gerecycled materiaal. Slowdesign van een Luikse duizendpoot.
  • Le Petit Grand Bazar: dé winkel voor grappige gadgets, vaak met vette knipoog naar alles wat met religie te maken heeft.