Carnaval des Patates

carnaval du nord liegeBelgie blijft een surrealistisch vreemd land. Neem nu zoiets als carnaval; in het ene stadje wordt het gedurende bijna een week in volle ornaat gevierd, een dorp verderop wordt het feestje drie weken later op zondagmiddag gevierd en weer een gehucht verder heeft men nog nooit van carnaval gehoord.

Luik behoorde tot aanvang 21e eeuw tot die laatste categorie. Niet zo vreemd eigenlijk, de stad heeft tenslotte al een geweldige equivalent in de vorm van de feesten van Maria Hemelvaart op en rond 15 augustus. De mensen zijn dan weliswaar niet verkleed, maar de bezopen harmonieen, drankliederen en optochten lijken verdacht veel op een stevig partijtje carnaval in zomerse sferen.

Maar goed, carnaval in Luik. We hadden het dus niet, maar hebben het nu wel. Begin 21e eeuw kwam iemand op het idee om het feestje dan maar –huppakee- gewoon te introduceren en wel in het volkskwartier Saint Léonard. De ontbrekende traditie is er met een vette knipoog gewoon terplekke bijbedacht: de buurt wordt geterroriseerd door een personage die Miniss Hiver heet en die met behulp van Léon Tchiniss –zoon van (echte) volksheld Tchantès- kan worden verdreven.

Kortom: niet zeuren, gewoon wat bedenken et voila, we zijn weer een feestje rijker! Gelijk hebben ze! Het carnaval vindt de eerste zaterdag NA het wereldwijd gevierde carnaval plaats, en begint om 14u met een optocht door de buurt Saint Léonard (vertrek vanaf Place Vivegnis). Aansluitend kampvuur en feest bij Espace Nord 251 (Rue Vivegnis 251) en in de kroegen eromheen.