1 mei: Fête du Travail

1 Mei, de Dag van de Arbeid (met hoofdletters welteverstaan) is in België een vrije dag en dat moet natuurlijk gevierd worden! In het centrum van de stad worden meerdere activiteiten georganiseerd, met als absoluut hoogtepunt het drukbezochte Fête du Travail op Place Saint-Paul. Een toonaangevende vakbond, meerdere stichtingen en liefdadigheidsinstellingen koloniseren -in de positieve zin van het woord- het plein en verkopen er de meest uiteenlopende hapjes en drankjes; soms
zelfgebrouwen en vaak zelfgebakken. Ook aan gewoon bier ontbreekt het natuurlijk niet, we hebben het hier tenslotte over een heus volksfeest en daar hoort bovenal een stevige pint bij (of twintig), die je zittend aan een van de lange tafels, kunt delen met je jolige Luikse mede-aardbewoner. Als je zin hebt in wat meer lichameiljke activiteit is dat ook geen probleem; vanaf een uur of vijf kun je je aan een dansje wagen voor het podium, alwaar diverse groepen (veelal rock, wereldmuziek, soms ook hele foute disco) hun acte de presence geven. Mocht dat te laat voor je zijn, kun je natuurlijk ook eerder op de middag al op het plein terecht voor het bewonderen van animaties, speeches, folklorische acts en meer van dat soort schoons…

Wij vinden het Fête du Travail geweldig amusant; de diversiteit van het publiek is bruisend, de sfeer ongedwongen en ‘down to earth’, de muziek feestelijk en de versnaperingen smakelijk. Het Luikse voorjaar is begonnen!

Tips:

  • alhoewel de consumptieprijzen bijzonder schappelijk zijn, is het wel handig om genoeg geld mee te nemen, er liggen niet zoveel pinautomaten in de directe omgeving (in Rue Pont d’Avroy ligt er één).
  • Het aantal toiletten is aan de érg magere kant. Je staat er als vrouw al snel tien minuten in de rij. Als je blaas het niet meer zolang volhoudt, kun je je geluk beproeven bij de toiletten in de garage aan het plein of anders snel een metertje of honderd lopen naar een van de kroegen in de buurt (Taverne St. Paul, Pot au Lait, de cafés op Place de la Cathédrale)
  • Geen sigaretten meer? Aan het eind van Rue St. Rémy bevindt zich een kruidenierswinkeltje.

Na al dit moois vraag je je wellicht af of er op 1 mei nog meer te doen is dan bezopen worden en overvoed raken? Natuurlijk…. We kennen niet alle activiteiten in de details, maar hier een paar andere publiekstrekkers:

  • Gedurende de hele dag wordt er in het Parc Botanique een grote plantenmarkt gehouden en zijn ook de serres -vol exotische planten- geopend voor publiek. Een absolute must voor mensen met groene vingers alsook voor gestresste stadsbewoners die behoefte aan rust en zuurstof hebben. Een symphatiek gebeuren, een échte aanrader.
  • In het Parc d’Avroy kun je naar leden van de Socialistische Partij luisteren, die hun zegje doen en daarna door de stad wandelen.
  • Op Place Saint Etienne wordt ’s avonds ook wel eens een ‘feestje’ gegeven. Dit tussen aanhalingstekens omdat de feestvreugde een hoog ‘stijve-harken-gehalte’ kent; de sfeer is gewoonweg koel en tuttig, vervelend bijna. Probeer vooral niet al té feestelijk te doen door stilletjes mee te zingen met de muziek of te dansen (IEKS!!); onze eigen ervaring is dat je vrijwel meteen het plein wordt afgekeken. De afrader van het jaar. Jammer, want het plein an sich is alleraardigst.